Chagrijn in coalitie over klimaat-uitspraken Dijkhoff

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) op weg naar het overleg met zijn coalitiepartners. Beeld ANP
Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) op weg naar het overleg met zijn coalitiepartners.Beeld ANP

Niet eerder liep de spanning in de coalitie zo hoog op als de afgelopen dagen. Vooral ChristenUnie en D66 storen zich aan de profileringsdrang van de VVD.

Ruzieachtige taferelen waren de coalitie tot nu toe bespaard gebleven, maar gisteren was het chagrijn bij sommige regeringsfracties voelbaar. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kreeg tijdens het coalitieoverleg de wind van voren van zijn collega’s.

Aanleiding was een interview met Dijkhoff zaterdag in De Telegraaf. Daarin zei hij niet alle maatregelen uit het klimaatakkoord te willen uitvoeren: “Dit is niet mijn akkoord.” Hij zinspeelde erop het kabinet te laten vallen als de klimaatplannen te rigoureus zijn. D66-fractievoorzitter Rob Jetten noemde hij een ‘drammer’.

Verkeerd gevallen

Afgelopen weekend had Dijkhoff al gebeld met Jetten en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, bij wie de harde woorden verkeerd waren gevallen. Maandag volgde een lang coalitieoverleg tussen de fractievoorzitters van de regeringspartijen en de premier en vicepremiers.

De andere fracties wilden weten of de VVD nog wel achter de voorgestelde maatregelen staat. Vicepremier Kajsa Ollongren zei dat ze ‘niet van dit soort woorden houdt’. CDA-leider Sybrand Buma had in drie dagen tijd drie VVD’ers in interviews harde uitspraken horen doen. Vrijdag had premier Mark Rutte gezegd dat hij raddraaiers ‘het liefst persoonlijk in elkaar zou slaan’. Maandagochtend zei VVD-Kamerlid Wybren van Haga in het Financieele Dagblad dat minister Sigrid Kaag voor buitenlandse handel ‘soft’ beleid voert. De profileringsdrang van de VVD werd de andere fracties iets te gortig.

Tijdens het coalitieoverleg werden de plooien gladgestreken. Dat gesprek was soms stevig verlopen, zei premier Rutte na afloop. “We hebben een goede discussie gevoerd, dat verliep bij tijd en wijle pittig.” Volgens Rutte ondersteunen alle partijen nog steeds het concept-Klimaatakkoord dat vlak voor kerst werd gesloten. Als het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de daarin voorgestelde plannen hebben doorgerekend, moet het kabinet beslissen welke maatregelen het neemt en in welke mate. Rutte: “We staan voor de doelstellingen en we staan voor de randvoorwaarden. Doel is dat dit een CO2-reductie van 49 procent oplevert, maar wel op een manier dat we het ook kunnen meemaken.”

Hoewel Rutte het na afloop weersprak, had Segers (CU) in de woorden van Dijkhoff wel degelijk gelezen dat die wilde morrelen aan het akkoord en aan de ambities. Tijdens het overleg wilde Segers van de VVD-fractievoorzitter weten of hij de klimaatambities van het kabinet nog wel steunt. “We kunnen onze handen niet van het akkoord aftrekken. Als het je niet bevalt, dan gaan we de onderhandelingen niet overdoen.” Dijkhoff bevestigde tijdens het coalitieoverleg aan Segers dat hij nog altijd achter het concept-Klimaatakkoord staat.

Niet drammen

De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart is in ieder geval losgebarsten. De fractievoorzitters spraken tijdens hun overleg af dat zij de komende maanden woorden als ‘drammer’ achterwege zullen laten. Segers had zich ook gestoord aan de woordkeuze van Dijkhoff, al heeft hij geen problemen met een stevige campagne. “We zijn niet van suiker.”

Niemand wilde gisteren van een crisis spreken, maar niet eerder liep de spanning in de coalitie zo hoog op. Hoewel zijn collega’s Dijkhoff zijn uitspraken vergaven, zijn ze ze nog niet vergeten. Als de onderhandelingen voor een definitief klimaatakkoord lastig worden, kunnen ze zomaar weer opgerakeld worden. “We gaan vol goede moed verder”, vat Segers samen. “Maar dit soort dingen moet niet te vaak gebeuren.”

Lees ook:

Dijkhoff zet het klimaatoverleg op scherp

Op felle toon waarschuwt VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tegen dure milieumaatregelen. Dat mag zolang er geen definitief klimaatakkoord is, maar de sfeer in de coalitie bederven kan gevaarlijk zijn.

Wat zei Mark Rutte nou helemaal in ‘Buitenhof’?

Ik begrijp dat Rutte niet kan zeggen: we zetten Klaas Dijkhoff in om de aanvallen van De Telegraaf en Thierry Baudet af te slaan, daarom verdedigt hij namens de VVD opeens de gewone man tegen ‘klimaatdrammers’. Terwijl hij persoonlijk meebesliste over het Klimaatakkoord, en nog niet zo lang geleden heel ‘trots’ was op de Klimaatwet. Dijkhoffs nieuwe flinkheid is verkiezingsretoriek, zei oud-werkgeversvoorzitter Wientjes. En zo is het wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden