Cevdet Y. verliest geding, maar kans op gratie blijft

Staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie hoeft niet met behandelaars van de tot levenslang veroordeelde Cevdet Y. te overleggen over een al ingediend gratieverzoek. Maar de staatssecretaris moet wel duidelijk maken of de staat bereid is de rechtspraak van het Europese Hof te volgen dat levenslang gestraften perspectief moet worden geboden.

Dit is de uitkomst van een kort geding dat Y. en zijn raadsman Romke Wybenga tegen de staat hadden aangespannen.

Y., die in april 1983 zes mensen doodde café 't Koetsiertje in Delft, verblijft sinds 2001 in de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Op verzoek van de staat werd hij daar geplaatst om hem geschikt te maken voor zijn terugkeer in de samenleving. Zijn behandeling verliep positief.

Vorig jaar leidde dit na tussenkomst van de rechter tot onbegeleid verlof voor Y..

De volgende en laatste stap voor hem is gratie. De rechter die hem destijds tot levenslang veroordeelde heeft zoals wettelijk vastgesteld in dergelijke procedures advies gegeven. De strekking hiervan was dat Y. positieve vorderingen maakt maar dat het moment om hem gratie te verlenen nog niet is bereikt.

De kortgedingrechter vindt, nu het advies er al ligt, overleg tussen behandelaars, Y. en de staat niet zinvol als het om het huidige gratieverzoek gaat. Het betekent niet dat de rechter overleg tussen deze partijen niet belangrijk vindt.

"Onduidelijk is zelfs of gratieverlening wel is te verwachten", zegt de rechter. Hij wijst erop dat overleg ook past in de afspraken die in 2001 zijn gemaakt bij de plaatsing van Y. in de Van der Hoevenkliniek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden