Certificaat slechts fundament om straks verder op te bouwen

Het kost tien jaar om een topteam te bouwen, maar ook om een topcoach te vormen.

Gisteren ging de opleiding ’TopCoach5’ van start, maar volgens Charles van Commenée zullen de gediplomeerden straks niet automatisch topcoach zijn. De technisch directeur van NOC-NSF, die op Papendal de opleiding opende met het college ’het vak coachen’, noemt de nieuwe, Europees toonaangevende opleiding een fundament, niet meer dan dat.

,,Degenen die na afloop hun certificaat krijgen, moeten daar iets op gaan bouwen. Deels door schade en schande in de praktijk, deels door het bezoeken van congressen, het lezen van literatuur, en het voeren van gesprekken.’’

’TopCoach5’ is de piek die wordt gezet op de bestaande bondserkende opleidingen 1 tot en met 4. Buiten voetbal bestond een opleiding tot topcoach tot dusverre niet, net zomin als een trainersopleiding waarin cursisten uit verschillende sporten samenkomen.

De eerste lichting bestaat uit tien cursisten uit negen verschillende sporten. Het is de bedoeling dat elk halfjaar een nieuwe opleiding wordt gestart. ,,Als we 100 mensen op deze wijze hebben opgeleid, hebben we in Nederland betere coaching en een betere sport’’, aldus Van Commenée.

Het opleidingsprogramma, in veel facetten van hbo-niveau, is de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld door NOC-NSF, de Hogeschool van Amsterdam en de Hanzehogeschool Groningen.

Coördinator van de opleiding is oud-zwembondscoach Ton van klooster. Hij heeft als docenten onder anderen topcoaches Joop Alberda, Henk Kraaijenhof, Jos de Koning, Marc Lammers en Jacco Verhaeren tot zijn beschikking.

De leerlingen krijgen voor de 2100 lesuren (1,25 studiejaar) een eigen leercoach, afkomstig van een van de twee hogescholen. De toelatingseisen zijn een succesvol doorlopen bondsopleiding 4 en een volwaardige stageplek in de topsport. De opleiding is vergelijkbaar met die van coach betaald voetbal van de KNVB.

Wat vooral beoogd wordt met ’TopCoach5’ is tijdwinst. ,,Ik hoop niet dat anderen er ook 27 jaar over moeten doen voordat ze op mijn plaats zitten’’, aldus Van Commenée. ,,Deze route moet korter zijn. Fouten die anderen al hebben gemaakt, moeten worden voorkomen.’’

Hij diepte uit eigen oeuvre openhartig een voorbeeld op. ,,In de eerste helft van mijn carrière heb ik bij sommige atleten te vroeg de lat te hoog gelegd. Wat nationale top was, heb ik internationale topsportnormen opgelegd. Omdat ik te weinig geduld betrachtte, zijn er te veel baby’s met het badwater weggespoeld. De kern van mijn verhaal is dat een coach zich moeten richten tot wat de sporter nodig heeft, en dat is niet noodzakelijkerwijs wat hij vraagt.’’

,,Coaches moeten niet hun eigen filosofie aanhangen. Sommigen merken die zelfs met hun eigen achternaam, de methode zus en de methode zo. Dat stuit me tegen de borst. Het is pretentieus en het is slecht omdat ze die methode op iedereen toepassen. Terwijl juist de methode moet worden aangepast aan de sporter. Ieder mens heeft andere knoppen in verschillende combinaties.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden