Centrumdemocraten: niets meer of minder dan een criminele organisatie

Wie achtergrondinformatie wil hebben over wat Janmaat en de zijnen nu werkelijk bezielt, komt deze week aan zijn trekken in De Groene Amsterdammer. Kees Kooiman bracht zeven maanden door bij de Centrumdemocraten. Hij slaagde er snel in hun vertrouwen te winnen. Dat resulteerde in een bliksemcarriere binnen de partij. Hij bracht het tot secretaris van de Jonge Centrumdemocraten en CD-gemeenteraadslid in Purmerend als tweede man, naast de langzamerhand beruchte Richard van der Plas.

Kooiman maakte in die zeven maanden veel mee, van activiteiten op het partijbureau tot besloten vergaderingen en racistische praatjes op de schietbaan in AmsterdamNoord. Wat er achter de schermen gebeurt, doet je de haren ten berge rijzen. Daar wordt rechts-radicale lectuur uitgewisseld, zijn nazi-liederen populair en wordt er geproost op 'volk en vaderland'. De conclusie van 'De Groene' is dat de CD niets meer of minder is dan een criminele organisiatie.

De Haagse CD-voorzitter Ruud Snijders wordt aan het woord gelaten als hij moslims betitelt als 'de grootste schoften die met hun woestijnroversgeloof de cocaine, heroine en alle vuiligheid meer binnen hebben gebracht'. Van minister Jan Pronk vraagt hij zich af waarom die niet samen met Mandela wordt opgeknoopt. Het zes pagina's lange artikel staat vol met dergelijke scheldpartijen en statements.

Wat zich op de schietbaan afspeelt, tart elke verbeelding. Wat partijsecretaresse Wil Schuurman daar over haar lippen krijgt, tart elke beschrijving. Walgelijk is de enige typering die je eraan kunt geven.

Achtergrondinformatie ook in Elsevier. Daar wijzen de resultaten van een door dat blad gehouden politieke enquete uit dat de kiezers Wim Kok het liefst als nieuwe premier zien. Bijna de helft van het electoraat (44,8 procent) vertrouwt hem als opvolger van Ruud Lubbers. Het onderzoek is uitgevoerd in de week voor de gemeenteraadsverkiezingen en door de uitslag daarvan dus niet beinvloedt. Minder overtuigd zijn de kiezers van het leiderschap van Wim Kok. Slechts 34,5 procent vindt hem een echte leider. Brinkman scoort op deze vraag een percentage van 35,8, Bolkestein 35,2. Van Mierlo wordt door 45,8 procent van de kiezers genoemd als man met grote leidinggevende capaciteiten.

Op de vraag hoe de vier lijsttrekkers overkomen scoort Hans van Mierlo ook het hoogst. Van de kiezers vindt 46,5 procent hem 'een prettig mens'. Van Brinkman zegt maar 28,2 procent dat. Elco Brinkman staat er wel goed op als het gaat om eerlijkheid. De helft van de kiezers vindt hem eerlijk. Van de CDA'ers beantwoordt 91,5 procent de vraag over Brinkmans eerlijkheid bevestigend.

Wim Kok komt zelf ook uitvoerig aan het woord in Elsevier. Voor Kok wordt 3 mei 'het uur van de waarheid, het moment waarop de kiezers zeggen wat ze van mij hebben gevonden'. Mocht de PvdA bij de Kamerverkiezingen zwaar verliezen, dan is Kok bereid weer gewoon Kamerlid te worden. “Ik word gekozen als Kamerlid. Het parlement is het hoogste orgaan dat we in dit land hebben. Ik ben de afgelopen vier jaar wel gaan houden van het werk dat je in een regering kunt doen. Ik zal dat de komende vier jaar heel graag blijven doen, ongeacht welke post dat is.”

Nog meer politiek in Elsevier, dat het komende generatieconflict ter discussie stelt. Ondanks alle gekrakeel is de AOW nu nog nauwelijks een probleem. De bom zal pas barsten als in het begin van de volgende eeuw een relatief kleine groep werkenden gigantische offers moet gaan brengen voor de bejaarden. Het is de vraag of de jongeren van straks daartoe bereid zijn. De politiek schuift de problemen voor zich uit naar volgende generaties. Dat er ooit een oplossing komt is zeker. De vraag is alleen wanneer. De oproep van Hannie van Leeuwen er een nationale commissie op te zetten is nu vier maanden oud. Andere rapporten en studies zijn veel ouder. Elsevier constateert, alles op een rij zettend, dat de politieke partijen misschien niet laf zijn, maar wel traag.

Vrij Nederland komt met een artikel vol herinneringen aan de tien jaar geleden verongelukte sportverslaggever Theo Koomen. Algemeen wordt hij nu gezien als 'een man die meer zag dan er gebeurde en daar bij vlagen journalistiek van maakte'. Boeiend is de fotoreportage over 'De suikerbrigade'. Een groep plaatselijke boeren op Cuba vereigde zich in 1982 in een cooperatie, die een uit 1923 daterende suikerplantage ging beheren. Dat werd mogelijk toen onder invloed van de revolutie het land werd opgedeeld. Tegenwoordig staat de plantage onder leiding van de zoon van de eerste eigenaar. De foto's van Ad van Denderen geven een beeld van een keiharde samenleving.

HP/De Tijd schetst de situatie in de Oekraine. Sinds die onafhankelijk is geworden, is er eigenlijk niets gebeurd. Er wordt luid geroepen om 'het Russisch' als tweede taal, versterking van de Euro-Aziatische banden en een economische unie met Rusland. Onderdeel van deze onrust is de strijd tussen de Russisch orthodoxe kerk en een groep die zich daarvan heeft afgescheiden en zich nu de Oekraiens orthodoxe kerk noemt. Het gevecht gaat om de kerkgebouwen, de relikwieen en ...de gelovigen.

Hervormd Nederland interviewde pianist Ronald Brautigam. Hij vertelt vroeger tijdens een optreden zich wel eens te hebben afgevraagd of hij nog genoeg geld had voor benzine voor de terugreis. “Het is nu een kwestie van concentratie. Tijdens een concert zit ik tegenwoordig zo intens te genieten dat ik geen tijd meer heb om af te dwalen. Het romantische beeld van de lijdende kunstenaar dat de mensen graag zien is natuurlijk onzin. Ik zit daar toch mijn werk te doen. Als ik iemand zwetend en gepassioneerd een Mahler-symfonie zie dirigeren moet ik denken aan de maaltijd achteraf. Zo'n man zit dan met een servet voor zwaar te tafelen, omringd door goede wijnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden