(Centrum)Rechts

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Dat, om het aanstaande kabinet Rutte I te etiketteren, Maxime Verhagen de term ’rechts’ taboe heeft verklaard, is niet verwonderlijk. Wel dat het zolang heeft geduurd eer het CDA dit etiket bij de vuilnis deponeerde.

Sylvain Ephimenco

Want rechts is traditioneel vies, goor, angstaanjagend en autoritair. Rechts zet zich af tegen moderniteit en individuele vrijheden, onderdrukt de minderbedeelden en laat geen kans voorbij om zich over de rug van het volk te verrijken. Rechts is een ziekte en wordt met interne bloedingen, builen en hoge koorts geassocieerd. Wat door de populaire uitdrukking ’zo rechts als de pest’ wordt samengevat.

De Fransen die tijdens hun revolutie deze terminologie een concrete invulling gaven, besloten dat rechts eigenlijk geen recht van bestaan had. Daarom ook werden toen door linkse republikeinen tienduizenden rechtse rakkers onder het mes van de guillotine gelegd, levend verbrand, verdronken of in stukjes gehakt. Later nam het communisme het over wat wereldwijd, volgens wetenschappelijke bronnen, tot de dood van ongeveer 100 miljoen (min of meer) rechtse recalcitrante figuren heeft geleid.

Maxime kent zijn klassieken, maar dacht heel even dat bij de publieke opinie de term ’rechts’ aan het inburgeren was. Men spuugde niet meer ostentatief naar de grond als iemand zich als ’rechts’ durfde te afficheren. Dat Maxime nu de benaming ’centrumrechts’ boven ’rechts’ verkiest, wat formeel juist is, heeft niet alleen te maken met gevoeligheid binnen het CDA maar ook met de onhandige uitspraak van Mark Rutte.

Bij het mislukken van de vorige ’centrum-rechtse’ formatiepoging zei hij: „Rechts Nederland zou zijn vingers hebben afgelikt bij hetgeen allemaal al op papier stond”. Ongelukkige beeldspraak die aan revanchisme en partijdigheid appelleert. Of zelfs aan kannibalisme: links wordt straks door likkebaardend rechts gefrituurd en opgedist.

Dat rechts zich openlijk als rechts afficheert, heeft alle alarmklokken bij links doen rinkelen. Er is plots een grote behoefte om de term ’rechts’ in zijn traditionele rattenhol terug te dringen en de pest opnieuw uit te vinden. Daarvoor moet er een herdefiniëring plaatsvinden (want intussen heeft het gepeupel zijn proletarische lompen verbrand en is hartstikke rechts geworden).

En dit doet de linkse publicist en VPRO-allochtoon Anil Ramdas gelukkig heel kundig deze week op een internetsite: „Die Hollanders zijn voor een groot deel white trash. Het zijn tokkies met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Wat kun je anders zeggen van de meeste Telegraaflezers, SBS-6- en RTL-kijkers en PVV-stemmers, dan dat ze boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd zijn? Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, zonder principes, zonder idealen.”

Vanuit het gezichtspunt van de elegante, gemaniëreerde, toegeeflijke, beschaafde en multiculturele linkse beschouwer moet dit wel kloppen. Stel de poorten van de Goelag weer open, zou ik bijna willen zeggen. Maar een ding heeft Nihil Ramdas nog niet helemaal door. En dat is dat heel wat van die mooie en verlichte eigenschappen die zijn linkse nest vroeger zo comfortabel maakten, nu door rechts zijn overgenomen. Hem rest hooguit de jurk van de koningin, of van de imam om de hoek, om zijn tranen mee af te vegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden