Centrum-rechts wint maar verliest meerderheid in Portugal

In een gymzaal in Lissabon wordt zondag gestemd. De centrum-rechtse regering lijkt aan de macht te blijven. Beeld getty
In een gymzaal in Lissabon wordt zondag gestemd. De centrum-rechtse regering lijkt aan de macht te blijven.Beeld getty

In Portugal blijft de conservatieve regering van premier Pedro Passos Coelho aan de macht. De regeringspartijen komen uit op 38 procent van de stemmen. De grootste uitdager van de centrum-rechtse coalitie, de Socialistische Partij, komt uit op 32 procent, aldus de Radiotelevisao Portuguesa. Hiermee verliest de coalitie wel haar meerderheid.

De uitslag betekent dat de regering nog een andere partner moet zoeken. De partijen krijgen gezamenlijk maximaal 108 van de 230 beschikbare zetels en daarom is een extra partij nodig. Dat kan nog moeilijk worden, want de socialisten hebben een heel andere mening over het financiële beleid van Portugal. Ook andere partijen liggen niet voor de hand.

De verkiezingen in Portugal werd door velen gezien als een 'referendum' over het beleid van de regering. Het overheidsbeleid van Portugal was de afgelopen jaar vooral bezuinigen. In 2011, toen de vorige verkiezingen plaatsvonden, werd het land door het IMF gered met 78 miljard euro.

Het conservatieve beleid leidde er echter wel toe dat het land weer langzaam uit het dal klimt. Zo daalt de werkloosheid al ruim twee jaar. In mei eindigde het programma van het IMF. Portugal had toen alle economische tests doorstaan en kon weer op eigen benen staan, met voor het eerst weer economische groei.

Desondanks leden de Portugezen onder het bezuinigingsprogramma. Veertigduizend (vooral hoogopgeleide) Portugezen emigreerden om in andere landen hun geluk te zoeken. Ook moest de Portugese regering de belastingen verhogen en kregen ambtenaren minder loon.

Premier Pedro Passos Coelho krijgt vooral tegengas van linkse partijen, die juist minder stringente bezuinigingen willen. Maar Portugezen zijn angstig, schreef Trouw dit weekend. "Rechts kan nu laten zien dat bezuinigen loont en geeft de schuld van de crisis aan links, dat aan de macht was toen de crisis ontstond", vertelt politicoloog António Costa Pinto op de binnenplaats van zijn onderzoeksinstituut. Maar 'Griekenland' speelt volgens hem ook mee. "Portugezen zijn huiverig. Zij zijn geschrokken van Syriza. Dan liever langzaam herstel, mét bezuinigingen."

Wie in Portugal de meerderheid in het parlement wil krijgen, moet genoeg stemmen krijgen om 116 zetels te bemachtigen. In 2011 lukte dat geen enkele partij, waarna een coalitie werd gevormd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden