Centrum-links scoort fors hoger bij gemeenteraadsverkiezingen

RABAT (Reuter, AFP) - Bij gemeenteraadsverkiezingen in Marokko heeft het oppositionele centrum-linkse Koutla-blok volgens de voorlopige uitslag forse winst geboekt.

De Koutla krijgt bijna 32 procent van de zetels, vergeleken met zo'n 20 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 1992. Het conservatieve regeringsblok Wifaq komt op zo'n 30 procent van de zetels.

De gemeenteraadsverkiezingen die afgelopen vrijdag werden gehouden, worden gezien als test voor de parlementsverkiezingen die voor september gepland staan. Ondanks de groei van centrum-links tekent zich een meerderheid af voor centrum-rechts. De Wifaq krijgt namelijk in het parlement de steun van het gematigde RNI-blok dat ruim een kwart van de zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in de wacht sleepte.

Voor het eerst in de Marokkaanse geschiedenis hadden de regering en de belangrijkste partijen een pact gesloten over eerlijke en “transparante” verkiezingen om beschuldigingen van fraude te voorkomen. Symbool voor de nieuwe start waren de doorzichtige stembussen die voor het eerst zijn gebruikt.

Ondanks die “erecode” klaagden de kranten van twee oppositiepartijen gisteren over fraude. Al Bayane, het blad van de ex-communistische PPS, klaagde over “schandelijke onregelmatigheden door vertegenwoordigers van de autoriteiten”. L'Opinion, de krant van de conservatieve Istiqlal-partij, schreef over “gevallen van stemmenkoop en agressie”.

De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten. De grootste partij wordt naar verwachting Istiqlal (Onafhankelijkheid), de oudste partij van het land die leiding gaf aan de strijd om onafhankelijkheid. De opkomst was met zo'n 75 procent ongeveer gelijk aan die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden