Centrale Borssele volgens onderzoek veilig

(Novum) - De kerncentrale van Borssele is veilig volgens het International Atoom Energie Agentschap (IAEA). Dat de centrale voldoet aan de internationale veiligheidseisen is de belangrijkste conclusie van een nog te verschijnen rapport over een onderzoek dat de IAEA in Zeeland heeft verricht.

De onderzoekers stelden wel vast dat de eigenaar van de centrale, energiebedrijf EPZ, op enkele punten verbetering moet boeken. Het agentschap deed onderzoek in opdracht van de overheid. De overheid laat met regelmaat internationale onderzoeken doen naar de bedrijfsvoering in de kerncentrale, met het oog op de veiligheid.

EPZ heeft vorig jaar een evaluatie afgerond waaruit bleek dat het een en ander voor verbetering vatbaar was. De punten die het IAEA noemt, waren volgens EPZ intern dan ook al bekend. Het gaat om het noodplan van de kerncentrale, stralingsbescherming en management en organisatie. EPZ wil niet zeggen wat daar op het moment aan schort.

Het IAEA controleert over anderhalf jaar of EPZ verbeteringen heeft doorgevoerd. Het rapport van het atoomagentschap komt binnen drie maanden uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden