Centrale Bank Suriname wil bankrun voorkomen

De Surinaamsche Bank in Paramaribo is de grootste handelsbank van het land. 
 Beeld TR BEELD
De Surinaamsche Bank in Paramaribo is de grootste handelsbank van het land.Beeld TR BEELD

De financiële autoriteiten in Suriname proberen te voorkomen dat ongeruste klanten van De Surinaamsche Bank (DSB), die in financieel slecht weer verkeert, hun rekeningen bij de bank in allerijl leeghalen.

Zo'n 'bankrun' zou onherroepelijk leiden tot het einde van de grootste particuliere bank van het land, en daarmee van het gehele financiële systeem van het land, waarschuwt de Centrale Bank van Suriname in een verklaring.

De onrust over de bank bereikte de afgelopen dagen een hoogtepunt, na een week van aanhoudend slecht nieuws over de grootste financiële instelling van het land. Eerst onthulde de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd dat de Centrale Bank van Suriname geld bijeen zoekt om met een kredietinjectie van omgerekend 20 miljoen euro de noodlijdende bank weer wat ademruimte te geven. De Centrale Bank zelf bevestigde dat nieuws nog diezelfde dag.

Megaverlies

Enkele dagen later bracht Trouw een bericht waarin financieel adviseur Hans Moison, in 2016 lid van het directieteam van De Surinaamsche Bank, zei dat die financiële injectie alleen niet zou volstaan om de bank van een faillissement te redden. Moison verwees daarbij naar cijfers uit het twee maanden geleden gepubliceerde 'jaarverslag 2016' van De Surinaamsche Bank. Zo heeft alleen al de overheid omgerekend 60 miljoen euro uitstaan bij de bank, een schuld die ze door de crisis in het land voorlopig niet meer kan terugbetalen. Daardoor boekte DSB in 2016 een megaverlies en daalde de solvabiliteitsratio van de bank eind vorig jaar naar een historisch dieptepunt, ver onder de minimumeisen van de Centrale Bank.

Veel Surinamers reageerden op sociale media dat zij door de alarmerende berichten overwogen hun geld bij de bank weg te halen. De Centrale Bank, die door Moison ook gebrekkig toezicht werd verweten, probeert dat nu te voorkomen door het nieuws af te schilderen als 'kwaadwillige berichtgeving'. "De Surinaamsche Bank is op een verbetertraject gezet dat langzaam maar zeker vruchten afwerpt. De samenleving wordt daarom gevraagd zich niet te laten misleiden. Alle betrokken partijen zijn optimistisch dat deze instelling wederom gezond zal worden gemaakt en haar conditie van weleer zal herwinnen", meldde de Centrale Bank maandag in een persbericht.

Lange rijen voor Centrale Bank van Suriname in  maart 2016, toen Suriname de vaste wisselkoers voor de eigen munt losliet. Beeld Pieter Van Maele
Lange rijen voor Centrale Bank van Suriname in maart 2016, toen Suriname de vaste wisselkoers voor de eigen munt losliet.Beeld Pieter Van Maele

"Van faillissement is geen sprake"

Zowel de regering-Bouterse als de directie van De Surinaamsche Bank, die aanvankelijk tegen Trouw had gezegd niet te willen reageren op de beweringen van Moison, benadrukten in afzonderlijke verklaringen dat de bank in het eerste halfjaar van 2017 weer een lichte winst had geboekt. "De bank kan te allen tijde aan haar verplichtingen voldoen. Van een faillissement is volstrekt geen sprake. Andere berichten komen van kwaadwilligen die chaos willen creëren", klonk het.

Moison reageert sceptisch op de verklaring van de bank dat zij intussen weer winst maakt. "De Surinaamsche Bank boekte alleen al in 2016 omgerekend zo'n 21 miljoen euro verlies. Wanneer het jaar daarna een beetje winst wordt gemaakt, gaat het inderdaad weer 'beter'. Je kan zeggen dat de bank eind 2016 aan de afgrond stond, en nu weer één meter ervan is verwijderd."

Daarnaast bevestigt ook de Vereniging van Economisten in Suriname de nijpende situatie bij De Surinaamsche Bank. "Als de overheid op de meest korte termijn geen actie onderneemt, heeft de bank wel degelijk een groot probleem. Het is aan de regering-Bouterse om haar schulden aan de bank pijlsnel terug te betalen, desnoods met geleend geld. Een andere keuze is er niet", zegt voorzitter Winston Ramautarsing. "Ondanks de huidige situatie blijf ik erop vertrouwen dat het goedkomt, eenvoudigweg omdat niemand het kan maken om de grootste bank van het land failliet te laten gaan. De regering heeft dus geen andere keuze dan te hulp te schieten."

Lees ook: Grootste bank van Suriname op omvallen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden