Centrale bank overtuigd van Nederlandse deelname aan monetaire unie

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Zeker de helft van de landen in de Europese Unie gaat direct in januari '99 al deelnemen aan de monetaire unie. Dat verwacht president W. Duisenberg van de Nederlandsche Bank (DNB). Desgevraagd somt hij het rijtje landen nog eens op: Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Luxemburg, Ierland en waarschijnlijk Finland. En natuurlijk Nederland, beweert de bankpresident zeer stellig.

Een aantal landen is opmerkelijk in dat rijtje. België heeft een torenhoge staatsschuld (zo'n 134 procent van het BBP). “Er moet nog heel wat gebeuren”, stelde de president dan ook vast, in een toelichting op het gisteren gepubliceerde jaarverslag van de centrale bank. Italië, een van de oprichters van de EG en met een overheidstekort van 7,2 procent, blijft volgens Duisenberg nog wel buiten de Emu.

De loonontwikkeling in Nederland verloopt volgens de bankpresident voor 1996 voorspoedig. “Op dit moment is ongeveer de helft van de CAO's afgesloten”, zegt hij. “De contractlonen vertonen enige stijging, een versnelling ten opzichte van vorig jaar. Maar dit blijft binnen de perken, dit kan ik nog 'gematigd' noemen.” Vorig jaar stegen de lonen met gemiddeld 1,3 procent, voor 1996 wordt dat waarschijnlijk 1,6 procent. “Een ontwikkeling waarmee ik nog niet ongelukkig ben”, zegt Duisenberg.

Over de invoering van de 36-urige werkweek houdt Duisenberg zich wat op de vlakte. “Ik begrijp het streven van de bonden naar arbeidstijdverkorting wel, maar ik begrijp ook dat dat niet overal kan worden ingevoerd. Wij zijn bij de Nederlandsche Bank al een jaar bezig met het invoeren daarvan. Dat valt niet mee.”

Het jaarverslag meldt een 'krachtige groei' van de werkgelegenheid. Maar doordat veel mensen door herkeuringen voor de WAO/AAW weer kunnen gaan werken, en doordat meer vrouwen een baan zoeken, is de daling van de werkloosheid uiteindelijk maar gering (0,3 procentpunt of 9 000 minder werklozen). Het aantal langdurig werklozen in Nederland bleef bovendien 'onveranderd hoog': vorig jaar gemiddeld 246 800 mensen die een jaar of langer geen betaalde baan hadden.

En wat betreft de loonmatiging zei Duisenberg nog, op vragen van journalisten: “Nee, ik heb inderdaad geen oog voor de negatieve effecten van loonmatiging die sommige economen zien.” Daarmee wordt onder meer de matige consumptiegroei (slechts 2,1 procent van het bruto binnenlands product, BBP) bedoeld. Volgens het jaarverslag komt dat vaker voor tijdens een 'periode van conjuncturele opgang'. Pas na herstel van de uitvoer en de investeringen, wint de consumptie weer aan kracht, is de stelling. De export leverde met 1,2 procent weer de grootste bijdrage aan het BBP, maar in vergelijking met de groei van de totale wereldhandel presteerde Nederland zwak. Volgens de centrale bank komt dat doordat Nederland zich vooral richt op Europa, terwijl de handel juist het snelst groeit in Oost-Azië.

Nederland spaart nog steeds veel. De (korte en lange) spaartegoeden van gezinnen namen vorig jaar met 6,5 procent toe, tegen 3,5 procent in 1994. Vooral langlopende spaarrekeningen zijn populair. De Nederlanders zijn in 1994 erg geschrokken van de sterke daling van de obligatie- en aandelenkoersen. Ze zetten hun geld daarom liever op de bank, dan het bij een beleggingsinstelling onder te brengen. De kapitaalinleg bij dergelijke instellingen is dan ook teruggelopen, van 20 miljard gulden in 1993, via 8,5 miljard in 1994, tot zelfs slechts 1 miljard gulden vorig jaar.

Verder kondigde Duisenberg aan dat zijn bank dit jaar waarschijnlijk minder winst maakt. Vorig jaar behaalde de bank een resultaat van liefst 2,49 miljard gulden, tegen 1,25 miljard in 1994. Van de winst vorig jaar kreeg minister Zalm 2,38 miljard in de schatkist bijgestort. Volgens Duisenberg komt dat bedrag dit jaar echter 'beduidend lager' uit. “Zalm weet dit overigens al”, voegde hij daar luchtigjes aan toe. De lagere afdracht zou vooral te wijten zijn aan de lage rente. De bank krijgt dan minder inkomsten uit haar deviezenreserves.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden