Centraal-Amerika eerste regio die clusterbommen verbiedt

Het achterstuk van een clusterbom. Beeld epa
Het achterstuk van een clusterbom.Beeld epa

Centraal-Amerika is de eerste volledige regio ter wereld die clusterbommen bant. De zeven landen van de regio ondertekenden dinsdag het internationaal verdrag rond clustermunitie, die alleen al de afgelopen 5 jaar verantwoordelijk was voor 55.000 burgerslachtoffers.

Belize is het recentste land dat het verdrag ondertekende, na Guatemala, Panama, Costa Rica, Honduras, Nicaragua en El Salvador. De ondertekening gebeurde in Costa Rica bij de opening van de vijfde vergadering van landen die het verdrag uit 2008 hebben ondertekend.

'Het heel goede nieuws van de vergadering is de aankondiging dat Belize zich bij het verdrag aansluit, wat van Centraal-Amerika de eerste regio ter wereld maakt zonder clusterbommen', zei Christian Guillermet, de diplomaat uit Costa Rica die zijn land vertegenwoordigt bij de instellingen van de VN in Genève.

Noors initiatief
Het gebruik van clusterbommen in de conflicten in Syrië, Oekraïne en Zuid-Soedan blijft de organisaties zorgen baren. Het verdrag rond clustermunitie is het resultaat van initiatieven van de Noorse regering en van burgerorganisaties. Het trad in werking in augustus 2010. De landen die het verdrag hebben ondertekend engageren zich tot het bannen van de productie, de stockage en het gebruik van clusterbommen.

Tot nu toe hebben 115 landen het verdrag ondertekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden