Centra voor Jeugd & Gezin zijn meer PvdA dan CU

Minister Rouvoets nieuwe centra passen niet in de traditie van Abraham Kuyper.

Minister Rouvoet is nu negen maanden minister van Jeugd & Gezin. Hij is voortvarend bezig, overal in het land verrijzen Centra voor Jeugd & Gezin. Deze centra zijn van staatswege opgerichte instellingen die gezinnen, ouders en kinderen moeten helpen. Zelden heeft in zo’n korte tijd zo’n pregnante vorm van verstatelijking plaatsgevonden. Onbegrijpelijk dat een politicus van de ChristenUnie, geïnspireerd door Abraham Kuyper en diens leer van de soevereiniteit in eigen kring, dit allemaal doet. Ook vreemd dat het CDA, de politieke uitvinder van het thema Jeugd & Gezin, dit laat gebeuren: het staat haaks op ideologische uitgangspunten als het subsidiariteitsbeginsel en de gespreide verantwoordelijkheid.

Wanneer je een vracht geld meekrijgt, ga je ’dingen’ oprichten en ’beleid maken’. Alsof er altijd en overal problemen zijn met kinderen. Onzin. In veruit de meeste gezinnen loopt alles goed. Dus waarom maakt de staat nu over ieder kind een elektronisch dossier, waarin alles wordt vastgelegd? Dan heb je ook van de probleemkinderen de zaken vastgelegd. Bij justitie doen we dat toch ook niet: alles van iedereen vastleggen, zodat je ook de criminelen in kaart hebt gebracht. Door deze exercitie, die een enorme bureaucratie met zich meebrengt, zijn de kinderen en gezinnen nog niet geholpen. Bij de komende begroting van het ministerie van VWS, het departement waar minister Rouvoet is ’ondergebracht’, zal de Tweede Kamer dit aan de orde moeten stellen.

Even terug naar de beginselen van CDA en CU. Het subsidiariteitsbeginsel legt de verantwoordelijkheid op een zo laag mogelijk niveau. Wanneer het onderwerp de competentie van het lagere orgaan overstijgt, kijk je een niveau hoger. Prima om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken en te profiteren van hun kennis en ervaring. Kinderen en jeugd zijn primair een zaak voor het gezin, de ouders. Daarna spelen school en eventueel kerk een rol. Dan komen de decentrale overheden als gemeente en de provincie in beeld. Op het eind, wanneer de zaken niet goed lopen, heeft Den Haag een rol. Pas dan zouden Rouvoets centra een rol kunnen en moeten spelen. Kuyper beoogde hiermee buiten de overheid te kunnen opereren en zelf verantwoordelijkheid te dragen in plaats van een zich met alles bemoeiende overheid. Wanneer dat niet mogelijk is, komt de overheid in beeld. Pas dan zouden Rouvoets centra een rol kunnen en moeten spelen.

Inmiddels is minister Rouvoet enkele keren bevraagd over zijn handelwijze. Zijn verdediging luidt dat gezinnen waar alles goed loopt geen gebruik hoeven te maken van deze Centra voor Jeugd & Gezin. En daar zit nu precies de fout. Het subisidiariteitsbeginsel en het beginsel van soevereiniteit in eigen kring gaan ervan uit dat de lagere geledingen en de eigen kringen eerst aan zet zijn en dat de meest nabije omgeving de zaken oplost. De overheid, zeker de centrale overheid, is er pas wanneer deze er niet uitkomen. Rouvoet draait het om en begint precies aan de verkeerde kant – voor de CU en het CDA. Hij begint aan de voorkeurskant van de PvdA en daarmee maakt hij een principiële fout, die Kuyper en de historie van CDA en CU onwaardig is.

Bij deze een oproep aan de Tweede Kamer-fractie van het CDA om, al dan niet samen met de CU-fractie, deze dreigende vorm van verstatelijking, maakbaarheid en bureaucratisering van het thema jeugd & gezin te voorkomen, want deze verdienen aandacht, dat is helder, maar niet via de socialistische centra van de PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden