Center Parcs

Maak van het noorden één groot Center Parcs, opperde hoogleraar Gert de Roo onlangs. Nederland zou de komende tien jaar een miljoen woningen moeten bouwen. In de stad is geen plaats, wel op het noordelijke platteland. Combineer vermaak met wonen en de yuppen uit de Randstad, op zoek naar rust en ruimte, zullen toestromen, denkt De Roo. Dat zou ook goed zijn voor de kwakkelende plaatselijke economie.

Yuppen en Center Parcs klinkt niet als een logische combinatie. Het zal van De Roo ook best iets mooiers mogen zijn dan de geschakelde eenvormige vakantiehuisjes rond snackbar, supermarkt en zwemparadijs. Maar er zal volgens de Groningse hoogleraar belangstelling zijn voor wonen in een recreatiegebied.

De Roo kan zijn ideeën binnenkort testen aan het succes van de Blauwe Stad. De aanleg van dit woon- en recreatiegebied in Oost-Groningen is vorige maand officieel begonnen. Achthonderd hectare landbouwgrond verdwijnt onder water om een meer te vormen -eigenlijk een nepmeer van slechts 1,30 meter diep. In het gebied -er komt ook nog 350 hectare 'natuur'- worden 1500 dure woningen gebouwd, te koop vanaf zo'n 350000 euro.

Makelaar en tv-presentator Harry Mens viel bijna van zijn terrasstoel toen het Dagblad van het Noorden hem onlangs vroeg of kapitaalkrachtigen uit het westen belangstelling zouden hebben voor de woningen. ,,Onzin, hoogmoedswaanzin. Vijftienhonderd yuppen bij elkaar zetten in Oost-Groningen werkt niet'', antwoordde Mens. ,,Mensen uit het westen gaan nooit en te nimmer naar Oost-Groningen. Ze hebben überhaupt geen enkele binding met het gebied.'' Bovendien werkt de economie op dit moment ook nog eens niet mee, constateerde Mens die ook zo z'n slechte dagen kent in de huizenverkoop.

Te vrezen valt dat Mens gelijk heeft. Het probleem van het noorden is dat er te weinig werkgelegenheid is. Wat gaan die yuppen doen in Oost-Groningen? Ze hebben geld omdat ze dat in het westen verdienen. Geven ze hun baan op, om van de rust en de ruimte te genieten, dan kunnen ze dat dure huis in de Blauwe Stad niet meer betalen.

Toen de plannen gemaakt werden -er is zeker tien jaar over gedelibereerd- fantaseerde de directie van de Blauwe Stad over het werkende leven dat veel flexibeler zou worden. Mensen zouden veel vaker een parttime baan hebben en dan bijvoorbeeld acht dagen werken en zes dagen vrij zijn. Een bed in de stad was dan voldoende, de mooie woning kon in het landelijk gebied staan. Afstanden zouden geen rol meer spelen.

Het is leuk bedacht, maar erg realistisch is het niet. Voor zo'n enigszins schizofreen bestaan zal geen grote markt zijn. Ook hoogleraar De Roo zoekt het in nieuwe woonvormen: mensen die een half jaar in de stad en een half jaar op het platteland wonen. Of met een woonboot van tien bij tien meter telkens ergens anders kunnen gaan liggen. Het klinkt aantrekkelijk, maar de meeste werkgevers zijn niet zo flexibel als in de dromen van projectontwikkelaars en hoogleraren. Zelfstandigen zijn misschien te trekken, maar die moeten dan fysiek niet al te afhankelijk zijn van klanten in het westen.

Blijven over de rijke gepensioneerden. Die zijn al naar Drente uitgeweken, waarom ook niet naar het hoge noorden? Het antwoord is toch: te ver weg. En als ze wel komen, veroorzaken ze relatief weinig uitbreiding van werkgelegenheid. Ze doen hun boodschappen in de omgeving en gaan zwemmen of golfen. Dat levert niet de structurele en hoogwaardige banen op waar het noorden op zit te wachten. De 1 miljard euro die de Blauwe Stad kost, had het noorden beter in een snelle treinverbinding kunnen steken.

Dat het eerste huis dat onder de vlag van de Blauwe Stad verkocht is, nu alweer te koop staat, is ook al geen goed teken. Nu de bouw echt begonnen is, wordt het de nieuwe bewoners alweer te druk. Ze gaan op zoek naar iets rustigs, iets ouds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden