’Censors mogen geen liederen verbieden’

Over een verbod op liederen in de rooms-katholieke kerk moet een landelijke commissie beslissen, niet de censors Mennen en Woorts.

Dat zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen. In de door hem voorgestelde commissie zouden vertegenwoordigers van alle zeven bisdommen moeten zitten.

De Korte doet zijn uitspraken naar aanleiding van de controverse rond het schrappen van een aantal liederen –waaronder tot nu toe ten minste 29 van Huub Oosterhuis– uit de misboekjes van Gooi en Sticht en de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk.

Twee bisschoppelijke censors, Cor Mennen (bisdom Den Bosch) en hulpbisschop Herman Woorts (Utrecht) zijn sinds kort bezig het liederenbestand op te schonen. Doordat vrijwel alle katholieke parochies deze boekjes wekelijks afnemen, heeft het werk van de twee lokale censors landelijke gevolgen.

De censors kunnen de liederen dan wel uit de misboekjes weren, maar niet uit de bundel Gezangen voor Liturgie, zegt bisschop De Korte. Volgens hem kunnen kerkgangers de liederen dus gewoon blijven zingen. „Ook al staan de liederen niet meer in de misboekjes, parochies kunnen met inlegvellen werken, of een lied los uit de bundel zingen.”

Het aartsbisdom Utrecht spreekt nadrukkelijk tegen dat er sprake zou zijn van een ’zwarte lijst’ van gezangen. „We kijken niet naar gezangen die niet gezongen mogen worden”, zegt Hans Zuijdwijk, secretaris-generaal van het bisdom.

„Daar zouden we een hele bibliotheek mee kunnen vullen. We kijken naar de liederen die wél in de eucharistieviering passen.” Een commissie die liederen verbiedt, vindt het aartsbisdom daarom ’niet interessant’.

Maar dat vindt bisschop De Korte toch wat al te gemakkelijk gedacht. „Er zijn toch echt twee censors aan het werk. Je begint niet vanaf een nulpunt. Er ligt met Gezangen voor Liturgie een semi-officiële bundel.”

Op zichzelf vindt ook De Korte dat de stofkam wel eens door het liedbestand mag. Maar met de door de censors afgekeurde liederen ’Lied aan het licht’ en ’De steppe zal bloeien’ van Huub Oosterhuis is volgens hem niets mis. „Kerkelijke liederen hoeven ook geen hapklare brokken te zijn”, meent hij.

Tijdens de volgende vergadering van de bisschoppenconferentie, half april, bekijken de bisschoppen of de instelling van een landelijke adviescommissie voor de kwestie van de kerkelijke liederen noodzakelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden