Celstraffen voor wangedrag tijdens Oud en Nieuw

OM tevreden over straffen in supersnelrechtzittingen. Schade groter dan vorig jaar.

Het Openbaar Ministerie is tevreden over de stevige straffen die de supersnelrechter in Den Haag gisteren oplegde: drie mannen moeten de cel in voor geweld dat zij pleegden tijdens de jaarwisseling. .

Een 18-jarige man uit Den Haag die met anderen de auto van zijn buurvrouw in brand stak, krijgt een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De man moet ook een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan zijn buurvrouw.

Een 28-jarige Hagenaar krijgt vier maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het gooien van vuurwerk naar de politie. Beide mannen moeten bovendien de komende twee jaarwisselingen thuisblijven.

Een man die de politie bedreigde, gaat tien dagen achter tralies. Omdat zijn misdragingen volgens de rechter niet met de jaarwisseling samenhingen, krijgt hij geen hogere straf,

Volgens het Openbaar Ministerie waren de supersnelrechtzittingen een succes. Persofficier Wouter Bos noemt de celstraffen een bewijs dat de snelle vorm van rechtspraak werkt. Het OM eist voor mensen die zich tijdens Oud en Nieuw misdragen hogere straffen, en de rechter is daarin mee gegaan, zegt Bos.

Twee andere zaken werden door de Haagse rechtbank aangehouden, omdat er nader onderzoek moet worden gedaan. In totaal werden afgelopen Oud en Nieuw 377 mensen opgepakt en aangeleverd bij het OM.

Er werden weliswaar minder mensen gearresteerd dan tijdens de vorige jaarwisseling, maar de schade aan woningen en auto's was dit jaar groter. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) berekende dat er dit jaar voor ongeveer 13 miljoen euro schade is gemaakt aan bezittingen van particulieren. Dat is 4 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Dat bedrag zal volgens het CVS verder oplopen, door schade aan bedrijven en scholen. Alleen al de lasten door de grote branden in Uden en Alkmaar zullen die van particulieren overstijgen, verwachten de verzekeraars.

Dat de schade toch groter was, ondanks vuurwerkvrije zones en een verlating van het tijdstip waarop vuurwerk mocht worden afgestoken, komt volgens het CVS door het droge weer tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar regende het.

Stichting Salvage, die slachtoffers van brand helpt, spreekt van de drukste jaarwisseling in vier jaar.

Nieuwjaarstoespraken

Eindhoven moet naar de 300.000 inwoners om een leefbare stad te blijven en Den Haag gaat werk maken van het terugbrengen van de jeugdwerkloosheid. Veel lokale wensen uiteraard, bij de nieuwejaarstoespraken van burgemeesters. Een terugkerend thema in veel toespraken zijn de decentralisaties. Veel burgemeesters noemen het een spannend jaar, omdat veel geld en verantwoordelijkheden van het Rijk verschuiven naar de gemeenten. Niettemin zeggen de burgemeesters dat ze er het volste vertrouwen in hebben dat de overheveling gaat lukken.

Burgemeester Bert Blase van Vlaardingen gebruikte de app Dubsmash om zijn inwoners een gelukkig nieuwjaar te wensen. Met die app kan iemand een tekst playbacken en daarvan een video opnemen. De Vlaardingse Cherraine Hollenberg 'sprak' zijn rede uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden