Celstraffen in Belgische zaak boekhoudfraude

amsterdam – Jo Lernout en Pol Hauspie, de voormalige topmannen van het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie Speech Products, zijn gisteren door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan ze drie jaar moeten zitten.

Met de uitspraak komt een einde aan een tien jaar durende zaak tegen 21 verdachten. Met 1,4 miljoen euro aan kosten prijkt de vervolging na de zaak-Dutroux in het rijtje kostbaarste zaken. De zaak geldt als het grootste fraudeschandaal in de Belgische geschiedenis, te vergelijken met de Enron-zaak in de VS en de boekhoudfraude bij Ahold. Bij al deze zaken gaat het om het kunstmatig oppoetsen van de cijfers waardoor beleggers het bos werden ingestuurd.

Het spraaktechnologiebedrijf ging oktober 2001 failliet. Duizenden beleggers zagen hun bezit verdampen. Op het hoogtepunt haalde Lernout & Hauspie een koers van 180 euro, om vervolgens terug te vallen naar een paar eurocenten.

Gisteren begonnen de rechters met het voorlezen van een deel van de 2100 pagina's tellende uitspraak. Er werd besloten alleen straffen en strafmaat te behandelen. De motivering van de vonnissen volgt via internet. Dat betekent ook dat belangenverenigingen van gedupeerde beleggers moeilijk kunnen beoordelen of het vonnis de kansen op een schadevergoeding vergroot. Daarvoor zal eerst het hele vonnis bestudeerd moeten worden.

De hoofdverdachten Lernout en Hauspie zijn veroordeeld voor onder meer het opmaken van valse jaarrekeningen, het gebruiken van valse stukken, valsheid in geschrifte en koersmanipulatie. Daarvoor gebruikten zij een groot aantal nevenbedrijven die als klant van het moederbedrijf fungeerden. Deze nevenbedrijven zorgden ervoor dat de omzet van Lernout & Hauspie tot grote hoogte steeg, waarna beleggers met hun aankoopgedrag de beurskoers opjoegen.

Nadelig voor de gedupeerden is dat bank Dexia en accountantskantoor KPMG niet zijn veroordeeld. Dat geldt ook voor het interne auditcomité, Dirk Cauwelier, Erwin Vandendriesche en Marc De Pauw. Met name op Dexia en KPMG hadden gedupeerden hun hoop gevestigd als het ging om een schadeclaim.

De rechters oordeelden dat het niet van meet af aan de bedoeling was beleggers op te lichten. Zeker in het begin leek het bedrijf de omzetten te kunnen waarmaken.

In het tweede, derde en vierde kwartaal van 1999 veranderde dat. Toen werden de taalapplicaties binnen de vennootschap zelf ontwikkeld en wist de bedrijfstop volgens het hof goed dat ze geen investeerder meer zouden vinden. De contracten die volgden moesten de cijfers kunstmatig ondersteunen. Dat leidde ook tot het oprichten van nieuwe nevenbedrijven.

Er staat aan claims grofweg 290 miljoen euro open. Daarnaast zoeken de curatoren nog naar meer dan 700 miljoen euro om schuldeisers nog iets terug te geven.

De kosten van de zaak kunnen ook nog tot een stevig debat gaan leiden. Dan gaat het onder meer om de huur van het Gentse Congrescentrum omdat was gerekend op grote publieke belangstelling. De zaak trok echter geen volle zaal en had wellicht gewoon op het hof kunnen dienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden