Celstraf voor Russische spionnen in Duitsland

Een rechtbank in de Duitse stad Stuttgart heeft het Russische spionnenpaar Andreas en Heidrun Anschlag tot gevangenisstraf veroordeeld. Andreas moet 6,5 jaar de cel in, zijn vrouw 5,5 jaar. De rechtbank vindt bewezen dat de twee jarenlang vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld naar Moskou. Het ging om politieke en militaire geheimen van de Europese Unie en de NAVO.

De twee kregen informatie van de Nederlandse ambtenaar Raymond P., die werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die werd dit jaar tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische geheime dienst SVR heeft verkocht.

Het echtpaar speelde de informatie via een kortegolfzender aan de SVR door. Dat deden ze vanuit hun woonplaats Marburg in de deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, maar ook vanuit hun tweede woning in Balingen in Baden-Württemberg, in het zuidwesten van het land.

Het echtpaar beschikt over Oostenrijkse paspoorten op naam van Anschlag, maar hun ware identiteit is zelfs niet bij de rechtbank bekend.

Hun informant Raymond P. ontving in totaal zo'n 90.000 euro voor het aanleveren van gevoelige persoonlijke informatie aan het Russische spionnenpaar. Het ging hierbij om onder meer de seksuele geaardheid en de gezondheidstoestand van collega's van het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden