Celstraf voor Franse rappers

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Twee zangers van de Franse rap-groep Nique ta mère (NTM) zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Ze mogen een half jaar lang geen teksten meer ten gehore brengen waarin de politie belachelijk wordt gemaakt. De veroordeling kan worden gezien als een succes voor het Front National.

Het Front voert een hetze tegen deze rap-groep, omdat zij de Franse moraal zou ondermijnen. NTM op haar beurt voert een campagne tegen het racisme in de Franse samenleving. Het gerechtshof in het Zuid-Franse Toulon veroordeelde Bruno Lopez, bekend als Kool Shen, en Didier Morville (Joey Starr) wegens grove belediging van het openbaar gezag. De aanklager had één jaar gevangenisstraf geëist. De twee zangers van de groep die vooral uit Noord-Afrikanen bestaat, gaan in beroep.

De naam Nique Ta Mère betekent zoveel als 'Neuk je moeder'. Het woord 'nique' wordt veel gebruikt door Franse jongeren, zoals in Nederland het Engelse woord 'fuck' veel voorkomt. De veroordeling betreft het lied 'Police' waarin de politie wordt bezongen als een georganiseerde, hiërarchische bende die door het hoogste gezag wordt beschermd. Twee politiebonden dienden een aanklacht in, nadat het ten gehore was gebracht op een festival van de anti-racismebeweging SOS-Racisme. Het concert op 14 juli vorig jaar in La Seyne-sur-Mer was een protest tegen het Front National.

Het FN probeert te voorkomen dat NTM optreedt op concerten die worden gesubsidieerd door de Franse overheid. In juni ging een optreden in Châteauvallon (bij Toulon) niet door op last van de prefect van Var. Dit leidde tot veel protest. Zowel linkse als rechtse politieke partijen veroordeelden deze 'censuur'. De ex-minister van cultuur Jack Lang beschuldigde prefect Jean-Charles Marchiani ervan dat hij “onder één hoedje speelde met het Front National”. Toulon is een van de drie gemeentes met een burgemeester van het Front National. Burgemeester Le Chevallier van Toulon is “verheugd” om de veroordeling van deze “zogenaamde artiesten' en hoopt dat het een voorbeeld is voor andere zangers “die aanzetten tot moord op politieagenten.”

De veroordeling is zonder precedent in Frankrijk. Alleen zo'n dertig jaar geleden werd een chanson van Boris Vian verboden omdat hij opriep tot desertie uit het leger.

De groep NTM uit Parijs is zeer populair in Frankrijk. Van hun cd 'Paris sous les bombes' (Parijs onder de bommen) zijn 200 000 exemplaren verkocht. De groep zingt vooral over het leven van de blanke, zwarte en Arabische jeugd in de buitenwijken van de grote steden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden