Celstraf en hoge boetes voor ongeval Amercentrale

BREDA (ANP)- De rechtbank in Breda heeft woensdag hoge straffen opgelegd voor het noodlottige ongeval in de Amercentrale in Geertruidenberg. Door het instorten van een steiger op 23 september 2003 kwamen hier vijf onderhoudsmedewerkers om het leven.

Een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar legde de rechtbank op aan de 34-jarige M.S., de Belgische ontwerper van de steiger, wegens dood door schuld. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De hoogste geldboete was er voor de werkgever van S., steigerbouwbedrijf Albuko uit het Belgische Wijnegem: 450.000 euro. De rechtbank oordeelde dat zowel S. als Albuko "roekeloos hebben gehandeld".

Net als in het geval van Albuko had officier van justitie H. Donker ook tegen steigerbouwbedrijf Hertel uit Rotterdam 450.000 euro geëist. De rechtbank vond hier een geldboete van 300.00 euro gepast, omdat het bedrijf - in tegenstelling tot Albuko - intern al veel heeft gedaan om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen. Het OM is tevreden met het vonnis van de rechtbank.

"Wij zijn met name tevreden over de inhoud van het vonnis, waarin het oordeel van justitie duidelijk wordt weergegeven, namelijk het noemen van alle verschillende verantwoordelijkheden van de betrokken bedrijven", aldus persofficier Nicole Hermes.

Verzuimd te controleren

De rechtbank kwam verder tot een ruime verdubbeling van de straf voor hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom. In plaats van de 45.000 geëiste euro, veroordeelde de rechtbank het bedrijf tot een boete van 100.000 euro. De rechtbank neemt het CMI vooral kwalijk dat het heeft verzuimd het ontwerp van de steiger te controleren en de oplevering ervan niet heeft geïnspecteerd.

Alle verdachten zijn volgens de rechters schuldig aan dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Naast de vijf dodelijke slachtoffers, raakten drie werknemers gewond door het instorten van de in totaal 77 meter hoge steiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden