Celstraf en boetes geëist voor ongeval in Amercentrale

Tegen de Belgische ontwerper van de ingestorte steiger in de Amercentrale is gisteren één jaar celstraf geëist.

Officier van justitie Donker eiste tegen steigerbouwers Hertel uit Amsterdam en Albuko uit het Belgische Wijnegem een geldboete van bijna een half miljoen euro. De hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom hoorde 45.000 euro boete tegen zich eisen. De bedrijven en de steigerontwerper zijn volgens justitie verantwoordelijk voor de dood van vijf werknemers die op 28 september 2003 de ketel van de Amercentrale in Geertruidenberg aan het schoonmaken waren. Drie anderen raakten gewond.

De boetes tegen de steigerbouwers zijn zoveel hoger uitgevallen dan tegen de hoofdaannemer, omdat beide bedrijven ook de wet economische delicten hebben overtreden. Daar staan zware straffen op. Donker eiste tegen Hertel en Albuko 450.000 euro en daarnaast nog eens ruim 18.000 euro wegens overtreding van de arbeidstijdenwet. Ook wordt Hertel verweten twee illegale werknemers in dienst te hebben gehad.

De 34-jarige steigerontwerper uit België heeft zich gedurende het hele proces niet laten zien. Dat neemt de aanklager hem zeer kwalijk. Het was niet mogelijk om de man onder dwang naar de zitting te laten komen, omdat hij niet in Nederland woont. “De man is blijkbaar niet onder de indruk van de gevolgen van het ongeval, anders had hij wel iets van zich laten horen.“

Energiebedrijf Essent gaf in september 2003 de opdracht om ketel 9 van de Amercentrale schoon te maken. Voor deze klus werd een steiger ontworpen en gebouwd die in totaal 77 meter hoog was. Volgens Donker heeft het ongeval alleen kunnen gebeuren doordat er fout op fout is gestapeld. De steigerontwerper had een ondeugdelijke schets gemaakt en op basis daarvan zijn de steigerbouwers gaan bouwen. Het bouwwerk bleek achteraf niet te zijn verankerd aan de ketel zelf. Ook zijn er fouten gemaakt bij de toezicht en handhaving, met name door CMI.

De officier van justitie hekelde de proceshouding van Hertel en Albuko. Hij wees er op dat CMI zich coöperatief heeft opgesteld en heeft geleerd van de gemaakte fouten. Ook Hertel heeft de veiligheidsprocedure aangescherpt, maar probeert tegelijk de verantwoordelijkheid af te schuiven op Albuko.

Daarnaast heeft de directeur van Hertel geprobeerd om enkele foto's die zijn gemaakt van de steiger voor het ongeval te verdonkeremanen. Op deze foto's die het OM later toch in handen kreeg, is duidelijk te zien hoe de steiger tijdens de opbouw al gebreken vertoonde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden