Update
Celibataire homovoorlichters krijgen toch subsidie
De stichting die op reformatorische scholen homoseksualiteit bespreekbaar wil maken, krijgt toch subsidie. Het is geen onoverkomelijk probleem dat Hart van Homo's een voorkeur heeft voor celibatair leven.
Dat schrijft minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer.
VVD, D66 en GroenLinks vielen vorige maand over het missiestatement van de nieuwe organisatie. Daarin staat dat haar medewerkers 'zelf kiezen voor vriendschap zonder seksuele relatie'. Wie verkondigt dat je wel homo mag zijn maar niet mag praktiseren, verdiende wat betreft de partijen geen steun van de overheid.
Bussemaker toonde zich daar gevoelig voor: ze liet weten dat ze opnieuw met Hart van Homo's in gesprek wilde. En de driejarige subsidie van 45.000 euro per jaar, die zou best eens ingetrokken kunnen worden.
Inmiddels is ze gerustgesteld, zegt ze in het Nederlands Dagblad. "Ik heb er vertrouwen in dat Hart van Homo's niet wil voorschrijven hoe christelijke homo's moeten leven. De organisatie wil homoseksualiteit bespreekbaar maken in een orthodox-christelijke gemeenschap die daar zeer afwijzend tegenover staat.
'Het gaat ons om acceptatie, niet het celibaat'
De voorlichting die Hart van Homo's gaat geven, is inderdaad een novum. Nooit eerder pakte een stichting homo-emancipatie in reformatorische kringen zo grondig aan. Er komen trainingen voor docenten en lespakket voor leerlingen. Zij krijgen het celibaat straks echt niet opgedrongen, zei initiatiefnemer Herman van Wijngaarden laatst al in Trouw. Hij wil geaardheid naar eigen zeggen vooral uit de taboesfeer halen. "Ook refohomo's komen steeds vaker uit de kast. Docenten hebben ongetwijfeld gezien: we kunnen er niet meer omheen."
Bij zijn bezoeken aan refoscholen 'zal de Bijbel wel open gaan'. En hij gaat vertellen over zijn eigen keuze voor celibatair leven. Van Wijngaarden: "Maar daarna zeg ik altijd: je hoeft het niet met me eens te zijn. Laat maar van je horen."
Bussemaker verstrekt dit soort subsidies op voorwaarde dat mensen 'hun leven kunnen inrichten zoals past bij hun eigen opvatting. "Organisaties morgen dus niet voorschrijven hoe iemand zich dient te gedragen. Dat gebeurt hier ook niet, zegt ze. Bovendien: voorlichting door celibataire homo's is beter dan niks. "Het alternatief is dat in orthodox-christelijke kring helemaal niet over dit onderwerp wordt gesproken." Hart van Homo's 'heeft misschien wel eerder succes dan ik of D66'.
'Ze komen in ieder geval binnen'
Daar zit wat in, zegt Ruard Ganzevoort. Als hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit heeft hij zich verdiept in de manier waarop bevindelijke gereformeerden omgaan met homoseksualiteit. "Voor Bussemaker is zo'n keuze niet eenvoudig. Hart van Homo's heeft een hele andere opvatting van emancipatie, maar ze komen op die scholen waarschijnlijk wél binnen."
Prominente refo's zouden wat betreft Ganzevoort eens bij zichzelf te rade moeten gaan. "Kerken en scholen houden een klimaat in stand dat ertoe leidt dat homo's zich niet geaccepteerd voelen. Dit soort voorlichting kan verbetering brengen, maar het gebeurt dus allemaal wel binnen de lijnen die de gemeenschap zelf heeft getrokken. Je kunt je afvragen of je zo niet juist het systeem in stand houdt. Refo's zouden zich eens moeten afvragen: wat is het toch in ons systeem, dat homos'zo in geestelijke nood raken?"