Celibataire homo's verliezen toch subsidie

Minister Jet Bussemaker zwicht voor de forse druk uit de Tweede Kamer. Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker zwicht voor de forse druk uit de Tweede Kamer.Beeld ANP

De subsidie voor het in opspraak geraakte christelijke project Hart van Homo's is gestopt. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zwicht hiermee voor forse druk uit de Tweede Kamer. De bewindsvrouw maakte haar besluit maandag bekend.

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA hadden eerder deze maand geëist dat de PvdA-minister onmiddellijk een einde zou maken aan de ondersteuning. Hart van Homo's zou een verkeerde boodschap uitdragen, namelijk dat je wel homoseksuele gevoelens mag hebben, maar er eigenlijk niets mee mag doen.

VVD, D66 en GroenLinks vielen vorige maand over het missiestatement van de nieuwe organisatie. Daarin staat dat haar medewerkers 'zelf kiezen voor vriendschap zonder seksuele relatie'. Wie verkondigt dat je wel homo mag zijn maar niet mag praktiseren, verdiende wat betreft de partijen geen steun van de overheid.

Bussemaker was aanvankelijk niet van plan de steun in te trekken en zei dat ze er vertrouwen in had dat Hart van Homo's niet wil voorschrijven hoe christelijke homo's moeten leven. De minister zei ook dat de subsidie terecht is verleend en dat de overheid die niet zomaar kan intrekken omdat de Tweede Kamer dat wil. De organisatie achter het project zou zelfs bezwaar kunnen maken.

Principieel besluit
De voorlichting die Hart van Homo's gaat geven, is een novum. Nooit eerder pakte een stichting homo-emancipatie in reformatorische kringen zo grondig aan. Er komen trainingen voor docenten en lespakket voor leerlingen. Zij krijgen het celibaat straks echt niet opgedrongen, zei initiatiefnemer Herman van Wijngaarden laatst al in Trouw. Hij wil geaardheid naar eigen zeggen vooral uit de taboesfeer halen. "Ook refohomo's komen steeds vaker uit de kast. Docenten hebben ongetwijfeld gezien: we kunnen er niet meer omheen."

Maar onder anderen PvdA-Kamerlid Keklik Yücel hamerde op intrekking: "Dit is een heel principieel besluit. Dit is geen geldkwestie. Gaan wij een organisatie subsidiëren die emancipatie tegenwerkt? Dat is de kwestie."

Bussemaker schortte in feite de subsidie op voor het samenwerkingsverband LCC+ , dat bestaat uit organisaties die zich inzetten voor onder meer homo-emancipatie in christelijke gemeenschappen. Daarvan zit de organisatie Weerbaar in Seksualiteit (WiS) achter Hart van Homo's . De minister wil LCC+ uitnodigen zo snel mogelijk een aangepaste subsidieaanvraag in te dienen zonder het deel voor WiS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden