Celestinus en Gregorius gingen Benedictus voor

Celestinus V is de bekendste paus die is afgetreden, maar ook Gregorius XII heeft zijn ambt neergelegd. Dat deed hij in 1415. De kardinalen besloten echter geen opvolger van de in Venetië geboren Gregorius te benoemen, zolang hij leefde. Gregorius stierf op 18 oktober 1417 en een maand later trad Martinus V aan.

Redactie

Pietro del Morrone (1215-1296) was een wijd en zijd om zijn heiligheid vereerde monnik, die in 1294, ruim 2 jaar na de dood van zijn voorganger, op hoge leeftijd tot paus werd gekozen. Hij koos de naam Celestinus V. In die tijd was het pausschap vooral een werelds ambt en de nieuwe paus werd gezien als de vervulling van het verlangen naar een leider die de kerk kon hervormen en ontdoen van politieke invloeden.

Celestinus, die amper Latijn kende, zag al snel in dat hij niet opgewassen was tegen zijn taak en trad 6 maanden na zijn benoeming af. Paus Bonifatius VIII volgde hem op en zette hem gevangen, omdat hij de populariteit van de afgetreden paus vreesde. Onder erbarmelijke omstandigheden stierf Celestinus in 1296. Benedictus bezocht 2 jaar geleden zijn graf.

Tegenpausen
Gregorius XII, geboren als Angelo Correr, was paus in een uiterst woelige tijd, waarin geregeld tegenpausen opdoken die het leiderschap van de kerk opeisten. Tijdens het Concilie van Konstanz (1414-1418) diende Gregorius zijn ontslag in om aan de verdeeldheid een einde te maken. De Concilievaders zetten de twee tegenpausen af. Daarmee kwam een einde aan het zogeheten Westers Schisma, een periode waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten. In de Annuario Pontificio, het pauselijk jaarboek, staat nog maar één tegenpaus na die tijd vermeld: Felix V (1439-1449).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden