Celblok H of Celblok Haar?

Ik kom weinig in de vrouwenbajes, de laatste tijd, dus ik weet niet of daar dames zitten met hoog opgeföhnde kapsels en het gezicht dik onder de make-up, maar in de nieuwe SBS 6-reeks 'Celblok H' mogen visagie en styling zich lekker uitleven. Kijk maar eens naar Alexandra Holt (Inge van Ipenburg). Die lijkt regelrecht weggeknipt uit een kappersvakblad.

Oké, kun je denken, verzorgde vrouwen heb je overal, dus waarom niet in de nor? Maar dan stuit je op gevangenbewaarder Altan Cetin (Mustafa Duygulu), en heb je een volgend probleem. Die man is zo begripvol dat hij beter gevangenispastor had kunnen worden. "Als ik iets voor je kan doen, zeg je het maar, hoor", stelt hij gevangene Suzanne Kramer (Isa Hoes) gerust. Suzanne, kapster - kijk, daar heb je het al - kan telefonisch maar geen contact krijgen met haar dochter, vandaar. "Tsja, pubers, hè?" verzucht Cetin. Zou het wat worden tussen die twee?

Cetin heeft maatschappelijk werk gestudeerd en is aan de drugs geweest, dat zal zijn medeleven wel verklaren. Daarnaast dient zijn karakter als tegenwicht voor dat van hoofdbewaarder Rob Berends (Dimme Treurniet), die als star en traditioneel te boek staat. Maar daarvan was de laatste aflevering weinig te merken. Suzanne vloog tijdens het bezoekuur haar man naar de keel, en daar was Rob, 'Beer' voor intimi, aanvankelijk héél boos over. "Dit is een serieuze zaak", sprak hij kordaat. Maar nadat Cetin had gemompeld 'kom op Beer', was de 'starre hoofdbewaarder' direct om. "Nou, vooruit dan, laatste kans voor Suus."

'Celblok H', een bewerking van het Australische 'Wentworth', maakt een weinig realistische indruk. De karakters blijven vlak en het acteerwerk is matig.

Beter uit de verf komt 'Smeris', een nieuwe politieserie van BNN. Mooi, rauw en realistisch gefilmd in 'hennephoofdstad' Tilburg. Je zou bang kunnen zijn voor een overmaat aan Tilburg-promotie, omdat de gemeente medewerking verleent aan deze reeks, maar dat valt reuze mee. Tenminste, zolang die reclame zich beperkt tot kromme zinnen als 'onze stad is een stad van mensen die onze stad een warm hart toedragen', vorige keer uitgesproken door de wethouder in de serie.

De cabaretiers Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven maken een overtuigend dramadebuut als rechercheursduo. Ze moeten een drugssmokkel oplossen, waarbij de kijker wordt getrakteerd op onverwachte wendingen. Deze week was het zover dat Theo van de Kamp (Van Koningsbrugge) en Willem Niessen (Van de Ven) officier van justitie Jozias Blok verdachten van medeplichtigheid.

Een insluiping om bewijsmateriaal te vinden, was snel geregeld, want Theo doet 'het' met de officiersvrouw. Dat was trouwens nog een grappige confrontatie. "Je bent hier niet voor niets gekomen, hè?" fleemde ze. "Nee", beaamde Van de Kamp. Klein verschilletje alleen: zij was op zoek naar seks, hij naar een computerdisk. Maar enfin, de officier kwam achter de diefstal, en wat bleek? Hij beschikte over geheime foto's die juist duidden op medeplichtigheid van Van de Kamp. Blok liet ze zien aan Niessen: Van de Kamp te midden van Antwerpse criminelen. Zo wordt de plot mooi uitgesmeerd, blijft de kijker in spanning, en ziet hij uit naar de volgende aflevering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden