Cel dreigt voor schoolbestuur

Islamitische basisschool fraudeerde 'om leerlingenvervoer te kunnen betalen'

Het Openbaar Ministerie eist vijf maanden cel tegen twee Limburgse schoolbestuurders. De voormalige voorzitter en penningmeester hebben zich 'persoonlijk verrijkt', zo stelde het OM gisteren voor de rechtbank in Maastricht. Marcel L, oud-directeur van basisschool El Wahda, hangt een werkstraf van tweehonderd uur boven het hoofd. Hij speelde volgens de officier van justitie een kleinere rol.

De drie zouden zo'n 250.000 euro hebben opgestreken door valsheid in geschrifte. Ze stelden hun vrouwen aan als personeel, terwijl die niet op school werkten. Bovendien zetten Abdel K. en Hossein C., voorzitter en penningmeester van de Stichting Islamitische School Heerlen, zichzelf op de loonlijst als leraar.

De verdachten geven die fraude toe. Maar K. en C. zeggen dat ze al het geld dat ze via deze constructie verdienden, besteed hebben aan leerlingenvervoer. De gemeente wilde daaraan niet meebetalen. Voor het voortbestaan van de school was vervoer noodzakelijk, om ook leerlingen te trekken op grotere afstand.

Met het geld uit de valse contracten gaven ze zwart loon aan chauffeurs, kochten ze bussen en betaalden ze het onderhoud. Ze deden dat niet alleen uit geloofsovertuiging, zegt advocaat Serge Weening. "Ze voelden zich verantwoordelijk voor de school, die ze in 1992 zelf hadden opgericht, en het personeel. Ze wilden kinderen en ouders niet teleurstellen."

Uit de administratie van het leerlingenvervoer blijkt dat er jaar op jaar financiële tekorten waren. Dat de vijf busjes toch bleven rijden, kan volgens Weening alleen maar betekenen dat het schoolbestuur zelf geld bijlegde. Oud-voorzitter K. zegt dat andere islamitische scholen 'vergelijkbare constructies' hanteerden.

Het OM vindt het verhaal onwaarschijnlijk, omdat ze in het verleden anders verklaard hebben. Bovendien doet het er niet toe wat de drie met het geld deden, vindt het OM.

Vaak te weinig bewijs
Het Heerlense schoolbestuur is niet het enige dat gesjoemeld heeft met Rijksgeld. Volgens het blad Binnenlands Bestuur is bij vijftien islamitische schoolbesturen in totaal 4,6 miljoen onrechtmatig besteed.

Tegen vier besturen - met scholen in Rotterdam, Helmond en Roermond - is aangifte gedaan, en alleen tegen de Heerlense school kwam er een rechtszaak. Vaak is er onvoldoende bewijs, zo verklaarde het OM gisteren. Het Rijk vordert wel geld terug bij de scholen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden