Cees Wiebes, PvdA'er Henk Kamp en andere miskleunen

In Plein 2 van een week geleden noemden we de pensioenwoordvoerder van de VVD Tineke Lodders. Een domme fout natuurlijk, waar mevrouw Lodders, voormalig waarnemend voorzitter van het CDA, ons terecht op wees. Het VVD-Kamerlid in kwestie heet Helma Lodders. Ze is een nichtje van Tineke. Laatstgenoemde mailde over Helma: "Ze is zeker gewaardeerd, maar niettemin wel lid van een andere fractie in de Tweede Kamer." Waarvan akte.

Het gaat in de krant wel vaker mis met namen van politici. In een voorloper van deze rubriek, Q-mail, werd rond de eeuwwisseling Jan Nagel gekoppeld aan het pseudoniem J.B. Charles. In werkelijkheid ging achter deze schrijver professor Willem Hendrik Nagel schuil. Je kunt Jan Nagel veel noemen, zoals een uitstekend schaker en een onverzettelijke partijoprichter, maar een professor is hij zeker niet.

Beroemd is de anekdote over Ed Nijpels die in zijn begindagen op het Binnenhof steeds werd verward met D66'er Erwin Nypels en daar voor eens en altijd een einde aan wilde maken. Er doen overigens verschillende versies van dit verhaal de ronde. Navraag bij Ed Nijpels leert het volgende: de VVD'er liet zijn toenmalig woordvoerder, Henk Krol, veertig eieren halen bij het Kamerrestaurant. Hard laten koken, was de opdracht. Krol stopte ze vervolgens in enveloppen en liet deze bij de parlementaire pers bezorgen. Op een begeleidend briefje stond: 'Je hebt drie eieren: een korte ei, een lange ij en een Griekse y. Bij D66 zit een Kamerlid met zo'n Griekse y, en bij de VVD hebben we er eentje met een lange ij'. Probleem opgelost.

Kanttekening: de eieren waren te zacht gekookt. De derrie droop uit de enveloppen, tot irritatie van de journalisten.

Elastiek

Premier Rutte zei eerder deze maand over zijn staatssecretaris van financiën: "Eric heeft een uniek hoofd dat van elastiek is." Desondanks noemde een redacteur van deze krant hem ooit Cees Wiebes. Dat is geen staatssecretaris, maar een expert op het gebied van geheime diensten.

Henk Glimmerveen, gewaardeerd oud-collega van deze krant, trok meerdere keren aan de bel bij Trouw. Bijvoorbeeld in 1998, nadat wijlen Willem Breedveld refereerde aan VVD'er Hans van Baalen die een brief aan Henk Glimmerveen zou hebben geschreven 'met de bedoeling deze extreem-rechtse figuur te steunen in zijn strijd voor een raszuiver Europa'. Henk Glimmerveen schudde de redactie wakker: Breedveld bedoelde natuurlijk Joop Glimmerveen van de Nederlandse Volksunie (NVU). En dat terwijl de voormalig Trouw-collega juist beducht was voor deze pijnlijke verwarring en daarom altijd zijn achternaam gebruikte in combinatie met zijn voornaam.

Biseksueel

Jan Atze Nicolai (GroenLinks) is in deze krant ooit verward met Atzo Nicolaï, onder meer oud-staatssecretaris voor de VVD. Henk Kamp (laat het hem niet horen) werd in 2008 in een artikel neergezet als PvdA'er. In 2005 kreeg toenmalig CDA-Tweede Kamerlid Spies in deze krant de voornaam Anneke, in plaats van Liesbeth. Anneke Spies blijkt in werkelijkheid een paragnost uit Leiden.

In de vorige eeuw, het pre-mobiele tijdperk, belden journalisten geregeld hun teksten door naar de redactie. Zo kon het gebeuren dat op een dag in het Parool werd gerept over de 'We are the Beckman Stichting', waar Wiardi Beckman Stichting had moeten staan.

Onze commentator Lex Oomkes liet recentelijk de spellingcorrector los op zijn wekelijkse rubriek. Hij had daarbij niet in de gaten dat de computer 'commissie-Biesheuvel' veranderde in 'commissie-biseksueel'. Een alerte eindredacteur greep op tijd in.

Kamerleden die vragen om problemen

1. Remco Bosma (VVD), Martin Bosma (PVV)

2. Otwin van Dijk (PvdA), Jasper van Dijk (SP)

3. Pia Dijkstra (D66), Remco Dijkstra (VVD)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden