CDU worstelt nog met het homohuwelijk

Merkels christen-democraten durven de laatste stap maar niet te zetten

ANTOINE VERBIJ

"Wie echt conservatief is, moet zich er juist blij mee zijn dat twee mensen voor de wet en voor de lange duur 'ja' tegen elkaar zeggen." Met zulke zinnen probeert Jens Spahn, CDU-bestuurslid en homo, zijn partij ervan te overtuigen de laatste stap te zetten. "Als homoseksuelen zo'n burgerlijke verbinding aangaan, is dat pure winst voor de CDU."

Maar veel CDU'ers, inclusief partijleider Angela Merkel, vinden het te vroeg voor zo'n doorbraak. Vrijdag neemt de Bondsraad, een soort Eerste Kamer, een voorstel aan met de titel 'Huwelijk voor iedereen'. In die raad hebben SPD en Groenen de meerderheid. Het echte besluit moet in de Tweede Kamer, de Bondsdag, vallen. En daar overheerst de CDU.

Het debat over het homohuwelijk is onlangs in Duitsland flink opgelaaid na het opmerkelijke referendum waarin de Ierse bevolking zich, tegen de katholieke traditie in, vóór gelijkstelling uitsprak. Opiniepeilers stelden meteen een grote meerderheid in de Duitse bevolking vast vóór het 'huwelijk voor iedereen'.

Hoe moeilijk de CDU het heeft met de gelijkstelling van hetero- en homohuwelijk, maakte Annegret Kram-Karrenbauer, CDU-minister-president van Saarland, duidelijk. 'Huwelijk voor iedereen' zet de deur open voor 'het huwelijk van verwanten en voor polygamie', meende ze onlangs. "Straks waarschuwt ze nog voor de zondvloed", reageerde een woedend oppositielid.

Ook binnen haar eigen partij was de verontwaardiging groot. Maar Jens Spahn maant tot kalmte. "We moeten niet zo benauwd doen. Wie tegen de boerka is, is niet meteen islamofoob, wie problemen bij de integratie ziet, is niet meteen vreemdelingenhater, en wie het huwelijk iets voor man en vrouw vindt, is niet meteen homofoob."

Het grote struikelblok voor veel CDU'ers is het adoptierecht. Stefan Evers (CDU), Berlijns gemeenteraadslid voor onder meer homozaken, wijst erop dat adoptie door een homopaar al mogelijk is. Partners van hetzelfde geslacht moeten alleen twee keer naar het gemeentehuis: de eerste keer alleen de adopterende ouder en de tweede keer samen met de partner. Rechters keuren dat goed.

Het lijkt voor de CDU een misplaatste angst om de conservatieve aanhang te verliezen. "Zelfs in het landelijke Münsterland, waar ik vandaan kom, is heel veel veranderd", zegt Spahn. "Daar wonen homoseksuelen net zo vanzelfsprekend als in Keulen en Berlijn."

Maar zelfs in het homovriendelijke Berlijn weigert de CDU zich voor volledige integratie uit te spreken. Omdat daar een coalitie van SPD en CDU regeert, dreigt Berlijn zich in de Bondsraadsvergadering van vrijdag van stemming te onthouden. In de ogen van de oppositiepartijen Groenen, Linkspartij en Piraten zou dat een blamage voor de stad zijn.

Maar in de CDU geldt vooralsnog de wet van de Merkelse traagheid. De partijleider heeft op CDU-congressen verklaard tegen het adoptierecht voor homoparen te zijn. Voor haar voldoet het wettelijk geregelde 'gelijkgeslachtelijke partnerschap'. Maar de druk wordt steeds groter.

Vorige week discussieerde het partijpresidium anderhalf uur over het 'huwelijk voor iedereen'. Het ging er emotioneel aan toe, meldde een insider. Grootste voorstander van volledige gelijkschakeling van hetero- en homohuwelijk was Merkels ambitieuze tegenstrever Ursula von der Leyen, CDU-minister van defensie en zevenvoudig heteromoeder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden