politiek

CDA zoekt naar nieuwe verbanden in 'een bezorgd land'

Partijvoorzitter Ruth Peetoom bladert door het verkiezingsprogramma in het bijzijn van fractievoorzitter Sybrand Buma. Beeld ANP

Het CDA is somber en vindt dat 'de samenleving langzaam afbrokkelt'. Maar met een ander beleid en een nieuwe politiek kan het vertrouwen worden hersteld. De christendemocraten willen de verkiezingscampagne in met meer aandacht voor gezinnen, normen en waarden en veiligheid.

Nederland is geen fijn land om in te leven, zei partijleider Sybrand van Haersma Buma woensdag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma 'Keuzes voor een beter Nederland'. "Is dit een land dat we door willen geven aan onze kinderen? Ik vrees dat weinig mensen die vraag met 'ja' beantwoorden. Want ondanks onze welvaart is Nederland een bezorgd land geworden."

Het antwoord van het CDA ligt vooral bij het benoemen van Nederlandse waarden en tradities, zoals meer politieke partijen in de campagne zich richten op wat wel en niet hoort. Het CDA ziet een nieuwe dienstplicht als een belangrijke stap vooruit. Dat kan bij het leger, maar ook in bijvoorbeeld de zorg of bij de politie. De partij zoekt nieuwe verbanden in de samenleving en wil vrijwilligerswerk beter waarderen: "In een sterke samenleving richten mensen met elkaar hun leven in, met hun familie of gezin, hun wijk, hun vereniging, hun geloofsgemeenschap of een ander verband."

De politiek zelf moet bij waarden en normen het voorbeeld geven. Die neemt te vaak haar toevlucht tot modellen, groeicijfers en onhaalbare beloftes, vindt Buma. "Dan draagt de politiek bij aan cynisme." De CDA-leider wil zich positioneren 'tussen hen die omdat het niet goed gaat de polarisatie zoeken en zij die koppig volhouden dat alles fantastisch gaat'.

Met het verkiezingsprogramma zoekt het CDA na vier jaar oppositie aansluiting bij het midden. In het politieke spectrum kan de partij rechts en links uit de voeten: het gaat over strenger straffen, over meer financiële ruimte voor middeninkomens en beter overleg tussen werkgevers en werknemers. Er moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering komen voor alle werkenden, ook voor zzp'ers, zodat iedereen bijdraagt aan de kosten voor sociale zekerheid. En wie als zzp'er geen geld opzij zet voor pensioen, krijgt geen zelfstandigenaftrek.

Suikerbelasting

Pikant is de invoering van een suikerbelasting. De opbrengst daarvan kan besteed worden aan voorlichting over gezond leven en het stimuleren van sport in de buurt. Het voorkomen dat mensen ziek worden moet de belangrijkste prioriteit worden van de volgende minister van volksgezondheid. Wat dit kost en opbrengt staat in een doorrekening van alle voorstellen in het verkiezingsprogramma die het CDA, net als andere partijen, laat maken door het Centraal Planbureau.

Met een relatief kort programma wil het CDA 'meer een analyse dan een pasklaar antwoord op de problemen' bieden. Het is het resultaat van vier jaar oppositievoeren: de partij kwam in 2012 met slechts dertien Kamerzetels gehavend uit de verkiezingsstrijd. Zogeheten visiegroepen dachten na over de koers van de partij en nieuwe standpunten. Vorige maand konden duizend leden vijftien stellingen aanleveren die zijn verwerkt in het programma dat uiteindelijk is geschreven door senator Wopke Hoekstra, ziekenhuisbestuurder Paul Doop en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.

Belangrijke verkiezingspunten

- Helft Kamerleden regionaal kiezen

- Kiesdrempel bij minimaal twee Kamerzetels

- Invoering suikerbelasting

- Lager eigen risico bij zorgverzekering

- Geen sollicitatieplicht voor vrijwilligers boven de zestig

- Basisbeurs voor studie komt terug

- OV voor studenten vervangen door reiskostenvergoeding

- Zzp'er verplicht verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid

- Ouders krijgen drie maanden extra ouderschapsverlof

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden