CDA ziet niets in huidige vorm kilometerheffing

Voor het CDA is de kilometerheffing hét struikelblok voor eventuele deelname aan een nieuwe coalitie. Dit bleek gisteren in een debat met minister Netelenbos van verkeer over de invoering van kilometerheffing.

Van onze redactie politiek

,,Als wij na de verkiezingen in de coalitie zouden komen, kunnen we het huidige wetsvoorstel onmogelijk goedkeuren'', zei CDA-kamerlid Eurlings.

Netelenbos had een simpele oplossing voor het probleem van het CDA: ,,Blijf dan maar oppositievoeren''.

Het CDA vindt de kilometerheffing een te duur en te complex systeem. ,,Ik ben bang dat we straks zó ver voorthobbelen met dit plan dat er geen weg meer terug is. Zo ging het ook met het rekeningrijden'', herinnert Eurlings zich. ,,Dat 'experimentje' kostte het rijk destijds wel 260 miljoen gulden.''

Op het CDA na, zijn alle partijen voor invoering van de heffing. Pvda-kamerlid Van Heemst noemde kilometerheffing 'het beste wat paars te bieden heeft'.

De VVD is van de voorstanders nog het meest kritisch. VVD-kamerlid Hofstra zegt dat de invoering niet kan worden gefinancierd.

,,De automobilisten hoeven niet op te draaien voor de kosten, maar de regering heeft geen geld.'' De mobimeter, het apparaat die de kilometers gaat tellen, zal 150 euro per kastje gaan kosten. Volgens Hofstra kost de meter veel meer.

De andere fracties verweten Hofstra tegen kilometerheffing te zijn, maar daar niet voor uit te komen. ,,Hofstra moet niet verlegen worden van zijn eigen uitvinding'', meent Van Heemst, die de kilometerheffing steevast Hofstra-heffing noemde. ,,De VVD acht invoering gewenst'', reageerde Hofstra echter.

Volgens Netelenbos wordt de kilometerheffing vanaf 2004 ingevoerd in de Randstad. Daarna zal de maatregel over het hele land worden uitgerold.

De Kamer wil dat de invoering gepaard met afschaffing van alle belastingen op het wegverkeer. Zeker is dat na de invoering de motorrijtuigenbelasting gaat verdwijnen en dat de aanschafbelasting op motorvoertuigen met een kwart wordt verlaagd. De accijnzen op brandstof worden eveneens lager.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden