CDA wil verheerlijken terreurgeweld strafbaar stellen

Sybrand Buma (CDA) Beeld ANP
Sybrand Buma (CDA)Beeld ANP

CDA-leider Sybrand Buma zal vandaag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs opnieuw oproepen het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is.

redactie

Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.

Het CDA stelde eerder al voor om geweldsverheerlijking strafbaar te maken, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Volgens het kabinet valt dit onder de vrijheid van meningsuiting. 'Maar in Frankrijk denken ze daar anders over', zegt Buma. 'En in Frankrijk staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Zondag zijn er nog miljoenen mensen de straat opgegaan om zich uit te spreken voor die vrijheid.'

Volgens Buma is er een onderscheid tussen zeggen wat je denkt en het uiten van blijdschap over terroristisch geweld. Dat laatste 'neigt naar terrorisme', vindt hij.

Het CDA werkt aan een initiatiefwet om het verheerlijken van geweld strafbaar te maken. Het is daarmee al een flink eind op streek. Volgens Buma kan de wet binnenkort worden ingediend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden