CDA wil opvang voor kwetsbare vreemdeling

Partij die opvang verbood, vindt hulp nu toch noodzakelijk. Kamermeerderheid lonkt.

Kwetsbare vreemdelingen hebben recht op opvang. Het Rijk moet dat regelen. Dat vindt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum, die zich ergert aan de voortslepende discussie tussen gemeenten en staatssecretaris Fred Teeven (VVD, justitie) over de vraag wie verantwoordelijk is voor de zorg voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Met de steun van het CDA lonkt een Kamermeerderheid voor opvang van kwetsbare vreemdelingen.

Dat juist het CDA pleit voor opname, mag opmerkelijk heten. De partij stond in 2007 aan de wieg van het verbod op noodopvang. Toen onder het kabinet-Balkenende IV het generaal pardon tot stand kwam, was een voorwaarde dat de gemeentelijke opvang zou verdwijnen. Na het toelaten van zo'n 27.000 vreemdelingen zou de lei schoon zijn, was de gedachte. Een snel en sluitend terugkeerbeleid zou ervoor zorgen dat er geen vreemdelingen meer op straat belanden. Dat zou noodopvang overbodig maken en de aanzuigende werking ervan wegnemen.

Maar zo sluitend is het terugkeerbeleid niet, constateert Van Hijum zes jaar na het generaal pardon. Jaarlijks verdwijnen naar schatting nog steeds 5000 vreemdelingen met onbekende bestemming uit asiel- en detentiecentra. Een deel van hen verblijft illegaal bij familie of vrienden, een deel klopt aan bij gemeenten. Zoals in Amsterdam, waar een groep van ruim honderd illegalen de stad doortrekt van kerk naar flat en kantoor in een roep om hulp.

Dat aantal vreemdelingen zal niet dalen, vermoedt de CDA'er. Door de bezuinigingen bij justitie moeten de asielcentra het komend jaar met zestig miljoen euro minder doen. Verder wil Teeven vreemdelingendetentie deels vervangen door alternatieve toezichtvormen, zoals een meldplicht of borgsom, en is er minder geld beschikbaar voor projecten om vrijwillige terugkeer te stimuleren. Zo zet Teeven 'de bijl aan de wortel van zijn terugkeerbeleid', zegt Van Hijum. Er zullen zo juist meer vreemdelingen hier blijven.

Met als gevolg dat meer mensen bij gemeenten aankloppen voor hulp, terwijl gemeenten die hulp officieel niet mogen geven van Teeven. Om overlast te voorkomen en uit humanitaire overwegingen, regelt een aantal steden toch al opvang. Maar hoe groter de groep is die aanklopt, hoe harder de roep om een (financiële) oplossing vanuit Den Haag.

Teeven mag de gevolgen van zijn haperende terugkeerbeleid niet afwentelen op gemeenten, vindt Van Hijum. De staatssecretaris zal zelf actie moeten ondernemen om meer uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten dan nu het geval is. Zo lang hem dat niet lukt, moet hij in elk geval opvang regelen voor kwetsbare vreemdelingen zoals ouderen, zieken en mensen met psychische problemen. "Daar moet het Rijk verantwoordelijkheid in nemen, net als destijds met kinderen", vindt Van Hijum. Hij doelt op de opvanglocaties voor uitgeprocedeerde gezinnen. Die ontstonden in 2011 nadat de rechter de staat verbood kinderen op straat te zetten. Ook nu liggen er gerechtelijke uitspraken die de overheid wijzen op haar zorgplicht.

Overigens denkt de CDA'er bij kwetsbare vreemdelingen expliciet niet aan de bewoners van Amsterdamse vluchtgebouwen 'die niet willen accepteren dat ze zijn uitgeprocedeerd'. "Het simpelweg negeren van een afwijzing van een asielverzoek en van de wettelijke vertrekplicht mag niet worden beloond."

Van Hijum erkent dat zes jaar geleden een te optimistische inschatting is gemaakt door aan te nemen dat het terugkeerbeleid van de ene op de andere dag sluitend kon worden gemaakt. Het terugkeerbeleid is 'weerbarstiger' dan destijds werd gedacht, zegt hij. Bij de begroting van justitie, deze week, zal de CDA'er er daarom bij Teeven op aandringen het terugkeerbeleid samen met gemeenten opnieuw in de steigers te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden