CDA wil eind maken aan kleine partijen in Kamer

CDA-kopstukken op het congres in 2012. Beeld ANP

Nederland heeft 'meer dan genoeg politieke avonturiers en te weinig stabiele partijen'. Het partijcongres van het CDA zal zich waarschijnlijk zaterdag achter die uitspraak scharen.

Het CDA houdt dan een congres in Alkmaar en in één van de actuele resoluties wordt gepleit voor een kiesdrempel van ten minste twee zetels bij Tweede Kamerverkiezingen. Het dagelijks bestuur van de christendemocraten adviseert het congres de resolutie over te nemen.

In de resolutie van de afdeling Zuid-Holland van het CDA wordt geconstateerd dat het versplinterde politieke landschap in Nederland leidt tot een profileringsdrag die niet goed is voor het parlementair debat en evenmin voor de besluitvaardigheid.

Herwaardering
Het CDA kijkt naar Duitsland waar een hogere kiesdrempel tot grotere politieke stabiliteit leidt en 'een minder door populisme bepaald debat'. Een hogere kiesdrempel kan ook onderdeel zijn van een 'noodzakelijke herwaardering van de rol van brede volkspartijen', aldus de christendemocraten.

CDA-leider Sybrand Buma pleitte begin dit jaar ook al eens voor een kiesdrempel. In Buma's voorstel wordt gekozen voor een nieuw kiesstelsel waarbij de helft van de 150 Kamerzetels net als nu wordt gekozen via partijlijsten en de andere 75 via een districtenstelsel. Dat zou neerkomen op een kiesdrempel van 1,5 procent, oftewel drie zetels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden