CDA: Wij hebben het gewoon goed gedaan

CDA | Vier jaar geleden lag het CDA nog op apegapen. Dankzij een succesvolle campagne zijn ze nu op de weg terug. De VVD heeft volgens de partij wel meer kunnen profiteren van de strijd tegen Wilders.

De stemming is gelaten onder de CDA'ers in de Remise, een oude tramgarage, in de Haagse Schilderswijk. Daar viert de partij de verkiezingswinst. Als de eerste uitslagen binnenkomen, gaat er gejuich op. Er heerst tevredenheid, maar het hadden er wel wat meer mogen zijn dan de vermoedelijke negentien zetels.


Vier jaar geleden lag het CDA op apegapen. De partij kwam met slechts dertien zetels in de Tweede Kamer en gaat er nu dus flink op vooruit. "Wij hebben het gewoon goed gedaan", zegt Kamerlid Raymond Knops. "De laatste weken zag je ook in de peilingen dat er steeds iets bij kwam. Wat we nu halen is de piek."


Knops denkt dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte profiteert van de Turkije-crisis van afgelopen weekeinde. "Dat was een goed optreden en dat hebben wij als CDA ook gezegd." Verder meent hij dat er uiteindelijk toch sprake was van een tweestrijd tussen VVD en PVV. "Er was bij sommige mensen angst dat Wilders de grootste zou worden en daarmee is toch voor Rutte gekozen."


Sybrand Buma legde de lat hoog. Hij had het Torentje op het oog. Dat was goed, zegt Knops. "Je moet een serieus alternatief bieden voor Rutte." Voormalig voorzitter en nu senator Marnix van Rij meent dat de VVD duidelijk de premierbonus heeft binnengehaald. "Hij leidde zes jaar een kabinet dat wisselende meerderheden moest zoeken in de Eerste Kamer. Dat wordt gewaardeerd door de kiezer."

Afzetten

Dat de CDA'ers vooral het verschil opvalt met de VVD (waarschijnlijk 31 zetels) is niet verwonderlijk. Buma voerde campagne door zich af te zetten tegen het kabinet, in het bijzonder tegen premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte.


Hij verwijt de minister-president dat hij de afgelopen jaren een klimaat heeft geschapen van onzekerheid en Nederland in een morele crisis heeft gestort. De burger kan het evenwicht niet meer vinden tussen rechten en plichten.


Van andere partijen kreeg de CDA-aanvoerder het verwijt dat hij de balans zelf nogal kwijt is, dat zijn partij de afgelopen jaren aan de kant bleef staan, waar de andere oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP wel verantwoordelijkheid namen en akkoorden sloten met het kabinet.


De andere partijen weten dat verantwoordelijkheid zwaar telt voor een deel van de CDA-achterban, maar Sybrand Buma antwoordde dat stevig oppositie voeren hoort bij een goede democratie.


In de Remise spreekt vice-fractievoorzitter Mona Keijzer de CDA'ers toe. Zij bedankt hen voor het uitdelen van alle appels en de enorme hoeveelheid folders. "Geweldig."


Knops vindt negentien zetels een mooi herstel. "We staan er weer maar er is nog wel werk aan de winkel. Zetels zegt ook niet alles. Er is in ieder geval weer eenheid, een goede partijorganisatie en een goed programma."


Negentien zetels is minder dan het CDA had in de hoogtijdagen. De laatste keer zakte de partij van 21 naar 13 zetels. In 2006 zakte het CDA van 44 naar 41. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en voor de provinciale staten was het herstel van het CDA al zichtbaar. In de Eerste Kamer is het CDA de tweede partij, vlak achter de VVD. Buma temperde de laatste jaren de verwachtingen. Geen enkele partij bereikt meer de massa van weleer, betoogde hij steeds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden