CDA weet nog niet hoe nieuwe leider te kiezen

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. Beeld ANP
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.Beeld ANP

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom werkt aan een voorstel voor de voordracht van een nieuwe lijsttrekker bij de christendemocraten. Daarbij wordt gekeken naar opties die variëren van een bestuursvoordracht tot een lijsttrekkersverkiezing.

Vicepremier Maxime Verhagen stelde in januari voor dat het CDA via interne verkiezingen een nieuwe leider moet kiezen. Voorzitter Peetoom wil het idee overwegen, maar ziet ook haken en ogen aan een verkiezing. Prominente CDA'ers zouden kunnen afzien van deelname aan een lijstrekkersverkiezing uit angst voor reputatieschade bij een nederlaag. Ook zou het partijbestuur bang zijn dat allerlei onbekende kandidaten zich opgeven voor de verkiezing.

Binnen het partijbestuur zijn in elk geval de jonge christendemocraten van het CDJA voor zo'n interne verkiezing, zoals die eerder bij de VVD en de PvdA zijn gehouden.

Volgens NRC Handelsblad zorgt het onderwerp voor verdeeldheid binnen de top van de partij. Bewindslieden als Henk Bleker, Marja van Bijsterveldt en Verhagen willen graag een interne verkiezing, terwijl voorzitter Peetoom bezwaren heeft en meerdere opties wil overwegen.

Een woordvoerder van Peetoom ontkent dat er sprake is van verdeeldheid binnen het partijbestuur. Dat hield volgens hem twee weken geleden een eerste verkennende ronde over de kandidaatstelling voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor mei 2015.

Het dagelijks bestuur, onder leiding van Peetoom, gaat nu opties uitwerken en komt dan met een voorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden