CDA: verleng termijn kinderombudsman met een jaar

Vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP
Vertrekkend kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP

De CDA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de huidige kinderombudsman, Marc Dullaert, nog een jaar moet blijven. Onlangs besloot de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, om de ambtstermijn van Dullaert die per 1 april afloopt, niet meer te verlengen.

Wilfried van der Bles

Het verse CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch zal woensdag tijdens een besloten overleg met de Nationale Ombudsman aandringen op een jaar verlenging van het contract met Dullaert. Amhaouch: "Het verbaast me dat Van Zutphen dit besluit heeft genomen, terwijl Dullaert nog maar sinds september vorig jaar voorzitter is van de Europese kinderombudsmannen. Dat hebben we toen in het bijzijn van andere kinderombudsmannen in de Ridderzaal gevierd. Nu Dullaert per 1 april moet vertrekken raakt Nederland die Europese baan ook weer kwijt." De termijn van dat Europese voorzitterschap loopt overigens per 1 september van dit jaar af.

Gevoelig
Amhaouch wijst op de massale steun voor Dullaert vanuit het middenveld. Een paar dagen geleden was de petitie 'Dullaert moet blijven' door 17.000 mensen ondertekend. Dat aantal zou inmiddels zijn opgelopen tot 20.000. Het CDA-Kamerlid is ook bang dat er per 1 april een gat valt, omdat zo snel niet een nieuwe Kinderombudsman gevonden zal zijn.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman steunt het pleidooi van Amhaouch. Andere Kamerleden willen er niets over zeggen. Het niet-verlengen van het contract van Dullaert ligt dan ook zeer gevoelig. Regeringspartij PvdA staat op het standpunt dat de Tweede Kamer zich daar niet mee heeft te bemoeien.

Interim-kinderombudsman
Wel wil een woordvoerder van de fractie kwijt dat de angst voor het vallen van een gat na het vertrek van Dullaert ongegrond is. De wet bepaalt namelijk dat de nationale Ombudsman zo snel mogelijk in de vacature moet voorzien. Een mogelijkheid is om een interim-kinderombudsman te benoemen, als zo snel niet een definitieve kandidaat gevonden kan worden.

De positie van de VVD-fractie is onbekend, maar waarschijnlijk dezelfde als die van de PvdA. Ook in de oppositie heerst het besef dat de Kamer zich terughoudend dient op te stellen. Zeker als het om het functioneren van Dullaert gaat. "We zijn hier geen personeelsmanager", aldus een Kamerlid dat vanwege de gevoeligheid anoniem wil blijven.

Het afscheid van Dullaert zou niets te maken hebben met zijn functioneren. Vorige week zei een woordvoerster van de Nationale Ombudsman onder wie de Kinderombudsman ressorteert, in deze krant dat Van Zutphen een eigen team wil samenstellen waarmee hij eigen accenten kan leggen.

De procedure voor de benoeming van een nieuwe Kinderombudsman is dat de Tweede Kamer deze benoemt op verzoek van de Nationale Ombudsman. Deze doet daartoe een voordracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden