CDA: Uitspraken Plasterk over Mein Kampf onbegrijpelijk

Het CDA is allerminst gelukkig met de uitspraken van minister Plasterk over ’Mein Kampf’ van Adolf Hitler. Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma gaat hem er vragen over stellen. „De minister moet weten dat het boek het meest haat zaaiende uit de wereldgeschiedenis is. Door de ideologie ervan zijn miljoenen mensen omgekomen. Het is heel bewust verboden.”

Van onze verslaggeefster

De CDA’er noemt het onbegrijpelijk dat Plasterk zijn opmerkingen over ’Mein Kampf’ maakt in de discussie over de Koran. Het in verband brengen van beide boeken moet juist worden vermeden, stelt hij.

De Hoge Raad zei in 1987 dat een handelaar in tweedehands boeken die ’Mein Kampf’ in de etalage had gelegd strafbaar was, ook al had hij daar geen propagandistische bedoelingen mee. Bepalend was de ’kwaadaardigheid’ van Hitlers boek zelf. Het verbod is herhaaldelijk bekritiseerd omdat het te ver zou gaan in het beperken van het recht om geïnformeerd te worden.

Eerder deze maand klonk de roep om het verbod op te heffen, al uit wetenschappelijke hoek. Volgens Meindert Fennema, hoogleraar politieke theorie van etnische verhoudingen berust het verbod op het totalitaire misverstand dat men ideeën kan bestrijden door ze te verbieden. De hoogleraar heeft het boek zelf in de kast staan, op de kop getikt in België. „Je moet er wel enige moeite voor doen, maar het is ook gewoon via internet te downloaden”, vertelt hij. Bovendien ligt het boek ook in de openbare bibliotheken. „Dan moet je wel een formulier invullen en het daar lezen. Meenemen mag niet.”

Hoogleraar informatierecht Egbert Dommering riep historici vorige week op een wetenschappelijk becommentarieerde editie van ’Mein Kampf’ te publiceren. Die zou niet onder de discriminatie-strafbepalingen van het Wetboek van Strafrecht vallen. Fennema: „Een uitgave is al wetenschappelijk als ik er een voorwoord in schrijf, of als er voetnoten bij geplaatst worden. Bovendien is zo’n uitgave duur, en dus moeilijker op straat verhandelbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden