CDA-top wil Peetoom nog vier jaar als voorzitter

Het bestuur van het CDA wil Ruth Peetoom (47) voor een nieuwe periode van vier jaar als partijvoorzitter. Uit een eerste sollicitatieronde zijn geen tegenkandidaten naar voren gekomen. Vier jaar geleden organiseerde de partij een verkiezingsstrijd die door Peetoom werd gewonnen.

Een sollicitatiecommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy sprak afgelopen maanden met een aantal gegadigden voor het voorzitterschap maar geen van allen voldeed aan de profielschets. Formeel kunnen zich nog steeds concurrenten melden, maar die moeten al de steun van een flink aantal leden hebben verzameld. Op het voorjaarscongres, op 11 april, wordt de nieuwe voorzitter bekendgemaakt.

Peetoom verklaarde al in oktober dat zij herkiesbaar is: "Ik ben opnieuw beschikbaar, en heb er zin in!" De Utrechtse predikante werd voorzitter in april 2011, in een voor het CDA hectische periode. De christen-democraten hadden bij de verkiezingen in 2010 fors verloren en waren op 21 Kamerzetels beland.

Vervolgens raakte de partij diep verdeeld over samenwerking in een kabinet met de VVD, met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie strandde in april 2012 en bij de verkiezingen die erop volgden, zakte de partij verder naar 13 Kamerzetels.

Peetoom organiseerde het debat in de partij over de uitgangspunten van de christen-democratie, maar moest de afgelopen jaren tegelijkertijd nieuwe ruzies voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden