CDA toont zich constructief; ook dat is profilering

Wanneer niemand het meer verwacht, komen de christen-democraten met een plan voor zzp'ers

Het is een poging om de impasse over de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) te doorbreken. Maar het plan van het CDA komt waarschijnlijk op het verkeerde moment om snel succesvol te zijn, want de politiek is verdeeld: de PvdA wil wel, maar de VVD zet de hakken in het zand. Ondertussen toont het CDA wel even een constructief gezicht.

De christen-democraten stelden gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van Sociale Zaken voor om een collectieve verzekering tegen inkomstenderving bij ziekte in te voeren, voor werknemers en ook voor zzp'ers. Nu zijn zelfstandigen daarvoor vaak niet verzekerd. Zij zijn daardoor goedkoper voor bedrijven dan gewone werknemers. Het plan van het CDA verkleint het verschil tussen de twee groepen.

Het CDA wil ook dat werkgevers zieke werknemers nog maar acht weken loon hoeven te betalen. Zijn zij na deze periode nog steeds ziek, dan neemt de nieuwe verzekering de kosten tot maximaal twee jaar over. Nu moeten bedrijven zieke werknemers nog twee jaar doorbetalen en dat is voor veel werkgevers een belemmering om personeel in dienst te nemen, al kunnen bedrijven zich wel verzekeren tegen het risico dat een werknemer door ziekte uitvalt.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma zei gisteren dat uitholling dreigt van collectieve voorzieningen als steeds meer mensen zzp'er worden en niet meer bereid zijn om gezamenlijk risico's te dragen. "Iedereen moet meedoen", voegde hij er aan toe. Het CDA wil dat minister Lodewijk Asscher van sociale zaken het voor advies voorlegt aan de Sociaal-Economische Raad.

De PvdA ziet er wel wat in: solidair en collectief de kosten delen. De VVD vindt het mooi dat het CDA met een nieuwe aanpak komt, maar is wars van meer collectieve regelingen en hogere kosten voor zelfstandigen. Ook D66 meent dat zzp'ers zelf moeten kunnen bepalen of zij zich willen verzekeren tegen inkomstenderving als zij ziek zijn. Asscher wilde gisteren nog niet reageren; hij komt vandaag aan het woord.

Het CDA lanceerde het plan gisteren in de Volkskrant. Waar iedereen zich wentelt in het eigen gelijk wordt het tijd om gezamenlijk stappen te zetten, is het verhaal. In het kabinet wisten VVD en PvdA geen overeenstemming te bereiken over de positie van zzp'ers en over het veranderen van twee jaar loondoorbetaling aan zieke werknemers. Het kabinet heeft twee jaar gepoogd om een oplossing te bedenken voor deze thema's. Toen was het CDA nog niet zover om constructief mee te denken. Nu duidelijk is dat VVD en PvdA vooral hun eigen positie willen profileren en een compromis ver weg is, stapt het CDA in het licht.

Waar iedereen verder van mening verschilt, steekt het CDA welwillend een hand uit. Ook dat is profilering. De nieuwe constructieve opstelling van het CDA komt niet helemaal uit de lucht vallen. Een week geleden stemde de partij, als enige oppositiepartij nota bene, al voor de omstreden belastingplannen van het kabinet. Heerma hield zijn collega-Kamerleden voor: "We moeten niet steeds aangeven wat we niet willen".

De christen-democraten denken dat hun plan nog kans maakt, want de vakcentrale FNV bijvoorbeeld wil er over praten. "Er zijn kritische reacties en er zijn vragen. Maar door alles heen proef ik een positieve basis", zei Heerma. Maar de tijd om nog een compromis te smeden, lijkt tot de verkiezingen in maart 2017 te kort. Het CDA-plan ligt in ieder geval klaar voor de formatie van een nieuw kabinet waar het CDA mogelijk weer aanschuift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden