CDA terug in alle provinciebesturen

CDA-leider Sybrand Buma kan zich morgen, op het partijcongres, als de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen presenteren. Het CDA haalde weliswaar minder stemmen dan de VVD, maar maakt de komende vier jaar deel uit van maar liefst twaalf provinciebesturen. Dat betekent dat het CDA in meer provincies deel uitmaakt van het bestuur dan de VVD. Die regeert niet in Groningen.

Sinds gisteren is in alle provincies de informatiefase voorbij. In alle twaalf provincies werken beoogde coalitiepartners aan hun programma voor de komende vier jaar. Het is in theorie mogelijk dat die gesprekken nog ergens vastlopen en het proces met andere partijen moet worden voortgezet, maar heel waarschijnlijk is dat niet.

Vier jaar geleden ontbrak het CDA, van oudsher een bestuurderspartij, nog in het provinciebestuur van Groningen en Drenthe. Dit jaar is het de PvdA die in veel gebieden buiten de macht valt. Slechts in vijf provincies mag de PvdA nog meebesturen: Limburg, Zeeland, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland. Vier jaar geleden waren dat er nog acht, en dat werd destijds al gezien als een behoorlijke nederlaag. In 2007 deed de PvdA nog mee in tien provincies.

Veel informateurs kozen ervoor een coalitie voor te stellen waarin niet de PvdA, maar de SP garant moet staan voor de belangen van de linkse kiezers. De SP zal de komende jaren zelfs in meer provincies meebesturen dan de sociaal-democraten: in Limburg, Noord-Brabant, Groningen, Friesland, Zuid-Holland en Flevoland. Alleen in Limburg, waar met vijf partijen tegelijk wordt gesproken, zal behalve de SP ook de PvdA meedoen.

Afgelopen week plaatsten de onderhandelende partijen in Limburg een advertentie in regionale kranten, waarin ook de burger werd opgeroepen zich in de coalitie-onderhandelingen te mengen. Iedereen die wil, mag onderwerpen aandragen waarover een akkoord moet worden bereikt. Aan die oproep is volgens de lokale CDA-leider Ger Koopmans flink gehoor gegeven.

D66, één van de grote winnaars van de Statenverkiezingen van 18 maart, zal gedeputeerden leveren in acht provincies. Dat zijn er dan drie meer dan in 2011. De SP moet ook op zoek naar drie keer zoveel bestuurders als in 2011. De PVV, die in menige provincie haar programma nog had afgezwakt om in aanmerking te komen voor het bestuur, zit aan geen enkele onderhandelingstafel.

DE VERDIEPING 4|5

Ruth Peetoom wil geen ruzie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden