CDA stigmatiseert mensen die voor dieren opkomen

Kamerlid Ormel bagatelliseert de talloze misstanden in de veehouderij.

Wie stevig wordt wakker geschud, wil nog weleens knorrig reageren. Mogelijk een verklaring voor het zure en weinig inhoudelijke commentaar van Henk Jan Ormel in Trouw vorige week op de standpunten van de Partij voor de Dieren. Ormel spreekt over ’populisme’,’Bush doctrines’ en ’polarisatie’, maar verzuimt zijn aantijgingen te onderbouwen.

Wie zichzelf in de media profileert met uitspraken als ’jagers zijn dierenliefhebbers’ en ’die schuimbekkende dierenbeschermers wonen ergens op een flatje in Zoetermeer en het enige dier in hun omgeving is een goudvis’, heeft weinig reden zich te beklagen over vermeende polarisatie.

Een veearts die vooral actief is geweest om de bio-industrie te faciliteren, mag zich best aangevallen voelen door nieuwkomers die zich 100 procent inzetten om diezelfde bio-industrie afgeschaft te krijgen. Maar daarmee heeft hij het gelijk nog niet aan zijn kant. Ormel bagatelliseert de talloze misstanden in de veehouderij. Als reactie op een spoeddebat in de Tweede Kamer over een varkenstransport waar het bloed letterlijk uitliep, zei Ormel: „Wat de CDA- fractie betreft is een onenigheid tussen twee zeugen op de Duitse Autobahn geen reden voor een spoeddebat in het Nederlandse parlement.”

Op voorstel van Ormel besloot de dieronvriendelijke meerderheid in het parlement net voor het afscheid van Balkenende III wél dat Nederland nooit strengere eisen aan veetransporten mocht stellen dan Europa. Vanuit zijn veterinaire achtergrond verwijst hij bij voortduring naar het vermeende grote leed dat huisdieren zou worden aangedaan, een onderwerp dat hij liever op de agenda zet dan dierenleed in de bio-industrie: „Dieren lijden vaak onder een teveel aan liefde, vetzucht is een groot probleem onder honden en katten omdat hun baasjes ze teveel eten geven.” Maar wanneer de Partij voor de Dieren een motie indient over huisvestingsnormen voor huisdieren, geeft Ormel niet thuis.

Het CDA wil wel dat ’dierenactivisten als terroristen kunnen worden behandeld’, maar voelt helemaal niets voor het verbeteren van de leefomstandigheden van dieren. Voeg daarbij dat het CDA beleid ervoor gezorgd heeft dat voortdurende schaalvergroting de doodsteek is voor het agrarisch gezinsbedrijf – elke week stoppen er 55 boeren – en het zal duidelijk zijn dat de bittere kritiek van CDA’ers als Ormel vooral gezien moet worden als frustratie over het toenemende besef dat dieren, natuur en milieu bescherming verdienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden