CDA stemt weer constructief vóór kabinetsbeleid
Een kleine verrassing tekende zich af gisteren bij de stemming in de Tweede Kamer. "Wie is daarvoor?", had de voorzitter net gevraagd. En daar gingen de handen omhoog van de coalitiefracties VVD en PvdA, van de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP en warempel ook van de Kamerleden van het CDA. Is de partij ook al lid van de zogeheten 'constructieve oppositie'?
Het ging gisteren over de Participatiewet die regelt dat mensen die niet op eigen kracht aan een baan komen aan het werk worden geholpen en waarin tegelijk fiks wordt bezuinigd. Het was al de derde wet op sociaal-economisch terrein in twee weken waar oppositiepartij CDA vóór stemde. De drie plannen zijn belangrijke stenen voor het kabinetsbeleid.
Eerder deze week stonden de christen-democraten ook achter de plannen voor hervorming van het ontslagrecht, de aanpassing van contracten voor flexwerkers en de verkorting van de duur van WW-uitkeringen. En vorige week was aanpassing van de regels voor de bijstand aan bod: uitkeringsgerechtigden moeten in principe verplicht vrijwilligerswerk doen en wie met meer mensen een huishouden deelt, krijgt een lagere uitkering. Steeds was de conclusie van het CDA: goed idee.
Op onderdelen leverde de partij wel kritiek. Meest in het oog sprong het verzet tegen korting op de AOW als ouders bij hun kinderen in huis wonen. Het CDA wijst niet een hele wet af als een onderdeel niet bevalt, zegt Kamerlid Pieter Heerma, woordvoerder sociale zaken.
Over de drie wetten zijn eerder afspraken gemaakt, onder meer in het zogeheten Herfstakkoord, met de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het CDA zat in het najaar ook aan tafel, maar vertrok. Had het CDA niet mee kunnen doen aan dat Herfstakkoord als de partij toch voor stemt?
Heerma: "Bij het Herfstakkoord ging het over veel meer, zoals lastenverzwaring en een grotere overheid. Dat staat haaks op wat wij willen. De afgelopen weken ging het om sociaal-economische voorstellen waar wij al eerder voor hebben gepleit. Het kwam in ieder geval redelijk onze kant op. Het CDA is een volwaardige oppositiepartij: wij wijzen slechte plannen af, maar steunen goede voorstellen."
Hij wijst erop dat over een paar weken de bezuinigingen op kindregelingen, zoals de kinderbijslag, in de Kamer komen: "Dan zal onze opstelling anders zijn." Het CDA gaat zich tegen die korting keren, terwijl de ChristenUnie, die in het najaar wel aan tafel bleef, voor moet stemmen. Maar de ChristenUnie kan weer aanvoeren, dat zij ervoor hebben gezorgd dat er minder wordt bezuinigd dan eerder de bedoeling was.
De drie wetten over onder meer het ontslagrecht, de WW, de bijstand en de arbeidsgehandicapten moeten de komende maanden nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Daar heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid, maar kan het kabinet waarschijnlijk rekenen op D66, ChristenUnie en SGP. En mogelijk ook wel weer op het CDA.
Het CDA is een volwaardige oppositiepartij: wij wijzen slechte plannen af, maar steunen goede voorstellen.CDA-Kamerlid Pieter Heerma, woordvoerder Sociale Zaken