CDA regeert op 'een spijkerbed'

2017-11-04 13:48:15 NIJMEGEN - Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma  tijdens het partijcongres van het CDA in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. ANP REMKO DE WAAL Beeld ANP
2017-11-04 13:48:15 NIJMEGEN - Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tijdens het partijcongres van het CDA in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. ANP REMKO DE WAALBeeld ANP

Dat het CDA weer in het kabinet zit, is mooi, meent partijleider Sybrand Buma, maar hij waarschuwt tegen te veel enthousiasme. Het gaat niet om de macht, zei hij vandaag op het partijcongres in Nijmegen. “De tijd is voorbij dat regeren het doel was. Regeren is een middel. Regeren is geen pluche, het is een spijkerbed.”

Het CDA wil, stelt Buma, met de nieuwe ministers die anderhalve week geleden werden beëdigd ‘Nederland eerlijker, veiliger en sterker’ maken. Dat betekent verantwoordelijkheid dragen en ook compromissen sluiten. Dan zijn er complimenten, maar is er eveneens kritiek.

Het regeerakkoord dat de christendemocraten sloten met VVD, D66 en ChristenUnie kreeg in Nijmegen een warm onthaal. Voor Buma was er een staande ovatie. En deze onderhandelaar, die volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom, ‘tot het gaatje was gegaan’, kreeg de handen op elkaar. Meer geld voor defensie, voor gezinnen, voor de ouderenzorg, een maatschappelijke diensttijd, zijn voorbeelden van punten die het CDA binnen heeft gehaald zo memoreerde Buma in zijn speech.

Herbert Klinkvis, raadslid in Zwolle, vertelde dat hij vooral blij is met de nieuwe ministers. “Ze zijn betrokken, kunnen verantwoordelijkheid dragen en zijn benaderbaar. Dat laatste is belangrijk omdat het CDA niet aan de samenleving wil opleggen wat er moet gebeuren, maar kiest voor het overleg. Hun stijl zegt iets over de normen en waarden die ze hanteren.”

Gemopper

Dat een compromis ook pijnlijk kan zijn, kwam tot uiting bij de kritiek op het regeerakkoord. Er was teleurstelling omdat de basisbeurs voor studenten niet terugkomt en het leenstelsel blijft. Jammer inderdaad, zei Buma, maar onderhandelen is geven en nemen.

Gemopper was ook over de eigen bijdrage voor de zorgverzekering. Het CDA meende in de verkiezingscampagne dat die oplaag moest, maar bereikte in de formatie slechts dat de bijdrage stabiel blijft op 385 euro per jaar. “Het CDA mag daarover nog wel eens het debat aangaan in de Tweede Kamer”, vindt Rob Verheijen, fractievoorzitter in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Bij de ingang van het CDA-congres werd gedemonstreerd door de FNV tegen de korting van 5 procent op de WA-jong, de uitkering voor mensen die zijn geboren met een beperking. Het was voor Buma een signaal dat zijn partij weer op de kaart staat: “De samenleving klopt bij ons aan.”

Lees ook: Hoe Buma zijn stempel drukte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden