CDA regeert - ondanks de bijbelse hint van Ferrier

Redactie: Cyntha van Gorp, Cees van der Laan, Teun Lagas

Wat CDA-Kamerlid Jack Biskop precies bedoelde, toen hij vorige week tijdens het meditatief moment voor de wekelijkse fractievergadering een citaat van Menno ter Braak uit 1937 gebruikte, is niet helemaal helder. Wilde hij een vergelijking tussen de NSB en de PVV trekken? In elk geval maakte Biskop veel irritatie los bij PVV en enkele CDA-fractiegenoten, toen hij met Ter Braak in de hand terugblikte naar de periode van vlak voor de oorlog.

De traditie in de fractie om Kamerleden beurtelings een inleiding te laten houden aan de hand van een bijbeltekst, gedicht of een stukje literatuur heeft vaker geleid tot gefronste wenkbrauwen in het CDA-kamp. Vooral de behendigheid waarmee de gereformeerden de juiste bijbelpassage kiezen bij het eigen politieke standpunt van het moment schiet bij de katholieken wel eens in het verkeerde keelgat.

CDA’ers die het sociale gezicht van de partij hoog willen houden, verwijzen graag naar ’de weduwe en de wees’, zoals in psalm 146 vers 9: ’Hij houdt de wees en de weduwe staande’. De psalm is ook geliefd bij tegenstanders van een al te stevig asielbeleid, want hier staat ook: ’De Here bewaart en beschermt de vreemdelingen’.

Er mag tegenwoordig ook poëzie worden gebruikt om de CDA-fractie tot bezinning te brengen. Het hoeft niet altijd zwaar op de hand te zijn; één Kamerlid liet wel eens een gedichtje van Toon Hermans langskomen. Iedereen doet mee. Over Ruud Lubbers werd gezegd dat hij uit de fractiebijbel voorlas ’alsof het een kookboek was’. De meer bijbelvaste fractievoorzitter Bert de Vries was beter thuis op het terrein van bezinning en overpeinzing.

De andere christelijke partijen aan het Binnenhof kennen een soortgelijke gewoonte om de week te beginnen en bij de PvdA openen ze ook wel eens met een gedicht.

De SGP neemt uiteraard bij de opening louter de fractiebijbel ter hand. Aan het slot van hun vergadering doen de mannenbroeders dan ook nog iets meditatiefs aan de hand van de wereldse literatuur. Vlak voor Prinsjesdag trok een SGP-fractiemedewerker het boek ’De man met de witte das’ uit de kast, waarin Godfried Bomans schrijft over zijn vader, die als volksvertegenwoordiger nog in ambtskostuum naar de Ridderzaal toog. Bomans-senior was trouwens lid van de Roomsch-Katholieke Staatspartij. De SGP gaat dus ver, maar ze bezweren er dat ze nooit zover gaan als het CDA, waar naar het schijnt wel eens uit de Koran wordt voorgelezen.

Kamerleden en medewerkers van de ChristenUnie-fractie kiezen anekdotes of gedichten ter overpeinzing, maar altijd gelieerd aan passages uit de Bijbel. „Het is zo mooi dat iedereen bij ons het op z’n eigen manier doet”, zegt een medewerker. De evangelische Cynthia Ortega-Martijn doet de aansluitende gebedsronde nu eenmaal gepassioneerder dan andere partijgenoten. Bij de ChristenUnie wordt bezworen dat er nooit politieke streken zitten achter de keuze van de teksten. Wat er wordt gelezen? André Rouvoet hield onlangs een luchtige verhandeling aan de hand van ’Het gebed van Jabes’, de bestseller waarmee de Amerikaanse schrijver Bruce Wilkinson miljoenen heeft geïnspireerd te gaan bidden.

Politiek en de bijbel lagen wel degelijk in elkaars verlengde bij de tekstkeuze van CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, toen zij de fractie-inleiding mocht houden vlak na de verpletterende verkiezingsuitslag. Het was op 16 juni, in de laatste bijeenkomst van de grote fractie, voordat die moest inkrimpen van 41 naar 21 leden. Wat viel er te doen voor dit dolende CDA?

Ferrier ging op zoek naar bijbelverhalen over bomen en worteling, en ze kwam uit bij Richteren 9. De tekst gaat over macht. Als de olijf wordt gevraagd koning te worden weigert die: „Het is voor mij genoeg om voor olie te zorgen”. De vijgenboom en de druif weigeren ook omdat ze wat beters hebben te doen. Alleen de doornstruik biedt zich aan als koning, onder het valse voorwendsel dat hij schaduw biedt.

Ferrier waarschuwde haar fractiegenoten voor ’ontwortelde macht, gebaseerd op een leugen’. Ze sprak: „Macht die niet geworteld is, toont vooral onmacht”. Vier maanden later stond het CDA weer klaar om te regeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden