CDA pleit voor herinvoering basisbeurs

Studenten protesteren tegen het leenstelsel. Beeld anp

Het CDA wil dat het volgende kabinet de basisbeurs terugbrengt voor alle bachelorstudenten. Dat staat in het CDA-verkiezingsprogramma dat morgen verschijnt.

De kosten worden deels gedekt door studenten geen ov-jaarkaart meer te geven, maar alleen een vergoeding voor de reiskosten tussen hun woonplaats en studiestad. In de masterfase geldt nog wel steeds een leenstelsel, als het aan het CDA ligt.

De christen-democraten vinden het 'onacceptabel' om drempels op te werpen voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Het bewijs voor de hogere drempel wordt volgens de partij geleverd door de lagere instroomcijfers over het studiejaar 2015-2016. "Juist diegenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren, haken af", aldus CDA-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Michel Rog.

Het huidige stelsel is begin 2015 ingevoerd door de regeringscoalitie van VVD en PvdA, met steun van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het CDA was fel tegenstander.

Onderwijsredacteur Petra Vissers denkt dat het plan van het CDA niet veel kans maakt. "Dit gaat tot heel veel ophef leiden."

Is dit een proefballon of een serieus plan?
"Dit lijkt veel op een proefballon. Het akkoord is gesloten door vier partijen: PvdA, GroenLinks, D66 en VVD. De kans is klein dat in de nieuwe coalitie alle partijen worden buitengesloten en dat er ruimte is voor een heel nieuw idee.

"Bovendien gaan hogescholen en universiteiten bij een nieuw voorstel gegarandeerd op hun achterste benen staan. Het geld dat is vrijgemaakt door de afschaffing van de beurs, optimistisch geschat een miljard, gaat namelijk naar de scholen. Zij kunnen daarmee investeren. Dat moesten ze sinds vorig jaar al doen, maar toen was dat 'basisbeursgeld' nog niet beschikbaar. De scholen moesten dus interen op hun reserves. Als ze dan nu opeens geen geld van de overheid zouden krijgen, gaat dat kwaad bloed zetten. Het CDA zegt overigens zelf dat ze het geld voor de universiteiten wel in stand houden."

Wat zijn de belangrijkste gevolgen geweest van de afschaffing van de basisbeurs?
"Je zag dat vorig jaar vooral minders MBO'ers in het HBO gingen doorstuderen. Dat gold ook voor niet-westerse allochtonen. Dit jaar lijkt dat te stabiliseren, maar die cijfers zijn er nog niet. Dat komt later dit jaar. Bovendien is bekend dat het aantal studenten dat in het eerste jaar op kamers gaat wonen is gehalveerd als gevolg van de maatregel."

Ligt het dossier nog vast, of is er ergens nog een tussenweg?
"Er gaat vast nog wel wat gebeuren met de compensatie van gehandicapte studenten. Zij hebben het zwaar. Minister Bussemaker heeft dat overigens ook zelf gezegd. Zij vindt dat er ruimte gemaakt moet worden om het voor de gehandicapte student makkelijker te maken. En stel dat GroenLinks of het CDA in het kabinet komt, dan kan er misschien nog wel wat worden gesleuteld aan het collegegeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden