CDA: plan Asscher werkt averechts voor jongeren

Volgens Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal het plan van minister Lodewijk Asscher ertoe leiden dat jongeren nog sneller op straat komen te staan. Beeld anp
Volgens Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal het plan van minister Lodewijk Asscher ertoe leiden dat jongeren nog sneller op straat komen te staan.Beeld anp

Het CDA is ertegen om flexwerkers al na 2 jaar recht te geven op een vast contract in plaats van na 3 jaar. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Heerma zal dit plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ertoe leiden dat jongeren nog sneller op straat komen te staan. Bedrijven zullen hen lozen voordat de termijn van 2 jaar is verstreken.

Tijdens een hoorzitting van de Kamer waarschuwden deskundigen al voor dit effect. Ook bij onder meer D66 leven twijfels over het voorstel. Heerma wil vandaag in een Kamerdebat proberen het kabinetsplan terug te draaien.

De Kamer praat vandaag over een wetsvoorstel waarin de afspraken uit het sociaal akkoord zijn verwerkt. Het gaat behalve over flexwerkers ook over de WW en het ontslagrecht. Asscher wil de WW-duur verkorten. Ook wil hij de ontslagvergoeding beperken tot een maximum van 75.000 euro.

De SP is mordicus tegen deze ingrepen. Kamerlid Paul Ulenbelt komt met voorstellen om de WW in stand te houden en de maximale ontslagvergoeding twee maal zo hoog te maken als Asscher wil.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden