CDA: op naar de nul coffeeshops

UTRECHT (ANP) - Het CDA wil dat er een einde komt aan het gedogen van softdrugs. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft het gedoogbeleid gefaald. Het doel moet volgens hem zijn om alle coffeeshops in Nederland te sluiten.

Van Geel wijst erop dat op veel zolders in achterstandswijken illegale kwekerijen van softdrugs zijn, waaraan grote criminelen veel geld verdienen. Zolang dit getolereerd wordt, zullen volgens hem de problemen in die wijken nooit opgelost worden. In ons land is de verkoop van softdrugs in coffeeshops toegestaan, de aanlevering ervan is verboden maar wordt gedoogd.

Tijdens het partijcongres zaterdag in Utrecht stelde Van Geel dat volgens hem de samenleving de gevolgen van het gedoogbeleid niet langer pikt. Tevreden stelt hij vast dat ook binnen partijen als de PvdA en de VVD steeds meer stemmen opgaan voor een hardere lijn.

PvdA tegen sluiting

Wat betreft de PvdA lijkt Van Geel zich echter rijk te rekenen. De coalitiegenoot is tegen sluiting. Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA zegt boos te zijn dat het CDA nu ,,wel heel stoer'' roept het gedoogbeleid te willen beëindigen, maar niks doet om problemen rond softdrugs op te lossen.

Volgens Van Geel is er echter geen reden tot zorgen bij de PvdA. Hij noemt het huidige regeerakkoord met PvdA en ChristenUnie, waarin het gedoogbeleid wordt voortgezet, ,,de goede lijn''. Sluiting van de coffeeshops is volgens hem ,,een perspectief voor de lange termijn''.

Afgelopen week bleek nog de onvrede in de Tweede Kamer dat het kabinet pas begin 2010 met een nieuwe drugsnota komt. Het kabinet zal in de nota terugblikken op het gedoogbeleid van de afgelopen dertig jaar en aangeven hoe het drugsbeleid moet worden voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden