CDA op de bres voor onderwijsinspectie

CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk.

De wethouders van de vier grote steden willen meer bevoegdheden om scholen die geen kwaliteit leveren hard aan te pakken. CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk ziet dat niet zitten.

„Waarom zouden gemeenten die bevoegdheid moeten hebben? Daar hebben we de inspectie voor”, reageert de christen-democraat.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher constateerde gisteren in een interview met Trouw dat de inspectie tekortschiet. Van Dijk bestrijdt dat. Integendeel, zegt hij, de inspectie doet juist heel veel. „Nu hebben we een ander, meer preventief systeem dan voorgaande jaren. De inspectie zorgt ervoor dat risicovolle scholen geen zwakke scholen worden, en dat zwakke scholen niet afglijden naar zeer zwak. Alles moet op alles worden gezet, scholen moeten de schoolbegeleidingsdienst inhuren. Pas als ze dat niet doen, moet de overheid ingrijpen.”

Van Dijk mist in de discussie over zwakke scholen een belangrijke vraag. „Hoe meet je de kwaliteit van een school? Ben je sterk als alleen maar kleine Einsteins zich inschrijven die na acht jaar weer vertrekken als kleine Einsteins? Daarvan kun je enkel zeggen dat de school ze niet slechter heeft gemaakt. Ben je zwak als je heel zwakke leerlingen binnenkrijgt die aan het eind van groep acht een lage Citoscore halen?”

De CDA’er is huiverig om de stekker uit een zwakke school te trekken, zoals de vier wethouders willen. Hij refereert aan het Kamerdebat over twee islamitische, Amsterdamse scholen.

De een was inhoudelijk niet al te sterk en had de organisatorische, financiële en administratieve zaken niet op orde. De ander had dat wel op orde, maar was inhoudelijk heel zwak. Het gevolg was dat de eerste school de deuren moest sluiten waardoor haar leerlingen naar die heel zwakke school overstapten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden