CDA morrelt toch aan ontslagrecht

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. ©ANP Beeld
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. ©ANP

Werkgevers die niets aan scholing doen, moeten meer betalen bij gedwongen vertrek van personeel.

Het O-woord valt vandaag weer in Den Haag. Het CDA weet hoe gevoelig het veranderen van het ontslagrecht ligt bij gedoogpartner PVV. Toch dient Kamerlid Eddy van Hijum vandaag een initiatiefwetsvoorstel in over het onderwerp.

De CDA-fractie wil vastleggen dat werkgevers die niets aan scholing van hun werknemers doen, meer betalen als ze personeel moeten ontslaan. Andersom moet de ontslagvergoeding lager uitvallen als een werkgever juist flink zijn best heeft gedaan om het kennisniveau van werknemers op peil te houden.

Van Hijum opperde dit idee al eerder. Toen werd er - mede door de gevoeligheid van het onderwerp - niets mee gedaan. Vandaag dient hij het in als een wetsvoorstel. Daardoor moet de Kamer er wel over debatteren.

Zelf vindt de CDA'er niet dat hij de afspraken schendt met VVD en PVV om het ontslagrecht niet te wijzigen. "Ik vind wel dat we betrouwbaar moeten zijn in de afspraken die we hebben gemaakt, maar de kantonrechter kan nu ook al meewegen hoeveel een werkgever aan scholing doet. Het is alleen geen gangbare praktijk, ik wil het verplicht maken."

Minister Kamp van sociale zaken liet vlak na zijn aantreden al weten dat hij 'de randen van het regeerakkoord' zou opzoeken om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. In februari voegde hij daaraan toe dat hij de sociale zekerheid flink wil opschudden.

Kamps poging eerder dit jaar om het werkgevers makkelijker te maken werknemers te ontslaan en weer aan te nemen als flexibele kracht strandde echter. De PVV stak er met de linkse oppositie een stokje voor.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya kwam in juli ook met een initiatiefwetsvoorstel over het ontslagrecht. Zij wil dat de rechter er niet meer automatisch tussen hoeft te komen als een werkgever van een werknemer af wil. Van Hijum vond toen dat het voorstel weinig op zou lossen omdat het niet helpt om mensen aan ander werk te helpen.

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de maatregelen van Kamp die er voor moeten zorgen dat ouderen langer doorwerken. Onderdeel daarvan is dat werkgevers en werknemers meer moeten doen aan scholing. Van Hijum denkt dat zijn wetsvoorstel daarbij kan helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden