CDA moet weer brede volkspartij willen worden

Wanneer het CDA zijn positie als volkspartij waargemaakt had, waren de nu aanwezige populistische bewegingen nooit op deze schaal ontstaan. Populistische partijen reageren op ongenoegen, terwijl echte volkspartijen dieper in de maatschappij aanwezig zijn en uitgaan van het positieve. Het CDA heeft ook de komende jaren prima kansen om weer volkspartij te worden.

Het CDA is verworden tot een Haagse partij, die prima kan regeren, maar vergeten is de achterban mee te nemen. Het zwaartepunt moet buiten 'Den Haag' liggen: daar wonen de mensen, daar liggen knelpunten én oplossingen. Vanuit de uitgangspunten solidariteit, gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap kan het CDA vraagstukken van een fundament voorzien. Vanuit haar visie op de samenleving heeft een volkspartij als het CDA duidelijke standpunten over overheidsfinanciën, arbeidsmarktbeleid, onderwijs en Europa.

Een brede volkspartij heeft vleugels. Daarom is het goed als tegen bepaalde zaken verschillend wordt aangekeken. Zo lang het fundament maar wordt gedeeld. Mensen hebben 'heimwee naar dichtbij'. Als burgers een goed gevoel hebben over hun directe omgeving, zullen ze misschien meegaan in het oplossen van de grotere vraagstukken: milieu, vergrijzing, integratie, arbeidsmarkt, Europese samenwerking.

Goed functionerende volkspartijen voelen aan wat leeft onder de mensen, wat hen beweegt, drijft en bezighoudt. Dan worden lokale, populistische en conservatieve partijen overbodig. De volkspartij CDA is nodig om de grote vraagstukken van de komende decennia: milieu, vergrijzing, arbeidsmarkt, integratie en Europese samenwerking, aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden