CDA moet kleur van omgeving aannemen

Het CDA kan als 'partij van het nabije' tegenwicht bieden aan anonimiteit en grootschaligheid, stellen Frank van den Heuvel en Peter Noordhoek.

Regio's en ook gemeenten, in alle soorten en maten, hebben de kansen, zitten dichtbij de mensen en begrijpen de cultuur. Politieke partijen kunnen dat aspect veel meer meenemen in hun strategie, opstelling, manier van mensen benaderen. Zeker nu het aantal lokale partijen dat deelneemt weer meer is dan vier jaar geleden, blijkt de behoefte. En juist onze partij, het CDA, heeft alles in huis dit veel pregnanter te doen. Iedere CDA-afdeling moet en kan de kleur aannemen van de omgeving.

In het CDA heerste lang de discussie waar men vandaan kwam: KVP, ARP of CHU. Katholiek of protestant, van boven of beneden de rivieren, religieus of niet. Maar een echte discussie mocht niet. De bloedgroepen werden weggemasseerd, waren een taboe, pasten niet in het eenheidsstreven. Het feit dat steeds meer mensen met een seculiere achtergrond, of gewoon twijfelend aan hun geloof, zich toch tot de christen-democratie aangetrokken voelden, werd niet gezien.

Ondertussen is het CDA een stuk kleiner, maar heeft het nog wel al die verschillende geledingen in huis. Veel mensen herkennen zich niet meer in het CDA, want voor de één is de partij te christelijk, voor de ander te plattelands en voor weer een ander te veel gericht op de macht. Juist in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen kan het CDA alle profielen die ze als volkspartij in zich heeft demonstreren, er trots op zijn. Natuurlijk inspiratie vanuit het christelijke, maar veel breder. Natuurlijk opkomend voor regionale belangen, maar veel breder. Natuurlijk protestant, katholiek, maar veel breder. Het CDA kan overal een lokale partij zijn en daarmee dichtbij de mensen staan. Aansluiten bij historie, cultuur en traditie van de omgeving, de regio. Zoals de CSU in Duitsland in Beieren de christen-democratische partij is en zoals veel lokale partijen eigenlijk het lokale CDA zijn. Het CDA heeft dan plattelandskenmerken, is passend in de grote stad, kent het provinciestadje en kan herkenbaar opereren van Nuenen tot Loppersum en van Wassenaar tot Sluis. Dan heeft iedereen een reden om CDA te stemmen, omdat het CDA dan zijn krachtigste elementen in de strijd gooit: pluriformiteit, verscheidenheid en het zijn van een volkspartij. Het CDA is dan katholieker in het zuiden, protestantser op de Veluwe en fijnmazig verweven in de grote stad, waar allerlei christelijke organisaties nu ook al de gaten van de vaak sociaal-democratische of libertaire overheid dichten. Niks profiel wegmasseren, maar ruimte geven. Verschillende profielen, diverse verschijningsvormen kunnen elkaar versterken.

Ook de samenleving is meer dan one size fits all, zoals grote, Haagse, politieke partijen nu vaak krampachtig proberen te koesteren. Het CDA is gelukkig een uitgesproken tegenstander van schaalvergroting van gemeenten en scholen geworden, maar nu is het tijd voor de volgende stap: bewust streven naar schaalverkleining. Door regionalisering, door het maken van kleinere verbanden. Dan wordt het nog logischer om op stadsniveau en in het kleinste dorp de strijd aan te gaan met de sterkste partij aldaar, ook, juist, als dit een lokale partij is. En dan heeft het partijbureau geen zorg erbij, maar een kans om in te koppen.

Natuurlijk is er qua inhoud, qua maatschappijvisie een sterk en gemeenschappelijk uitgangspunt, maar de uitvoering, positionering en presentatie zijn verschillend. En deze pluriformiteit maakt alleen maar sterker, heeft zich bewezen in het verleden en past perfect bij de tijd van nu. Het past bij de traditionele kerkganger, maar ook bij de non-conformist die beseft dat er iets beters moet zijn dan de anonimiteit en grootschaligheid van nu. Niet het midden van de weg of van alles wat, maar respect voor het eigene, het nabije en ieders waarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden